Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Το Πράσινο Ακρωτήριο έχασε την ντίβα του






    





H  υπέροχη φωνή της Σεζάρια Εβόρα σίγησε για πάντα... Η σπουδαία ερμηνεύτρια έφυγε από τη ζωή  σε ηλικία 70 ετών, στη γενέτειρά της το Πράσινο  Ακρωτήριο μετά από σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε  ανακοινώσει, ότι ακυρώνει όλες τις προγραμματισμένες συναυλίες της και εγκαταλείπει το τραγούδι, λόγω  προβλημάτων υγείας.
      Γεννήθηκε το 1941 στο Μίντελο,  λιμάνι του Σάο Βισέντε, ένα από τα νησάκια του Πράσινου Ακρωτηρίου, όπου λόγω της φτώχειας τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός του νησιού αναγκάστηκε να μεταναστεύσει.
Έγινε ένα από τα μεγαλύτερα  ονόματα της παγκόσμιας μουσικής, σε ηλικία πενήντα ετών, όταν ανακαλύφθηκε από έναν ατζέντη.
Στη δεκαετία του '70 επί δέκα χρόνια δεν τραγούδησε και η ίδια τα περιγράφει ως "σκοτεινά χρόνια".
Τα παραδοσιακά είδη μουσικής «coladeiras» και «mornas», της τα δίδαξε, όταν ήταν μόλις 16 ετών, ένας συμπατριώτης της ναυτικός. Τα «m o r n a s» αποτελούν τραγούδια της λύπης, της μελαγχολίας και της νοσταλγίας, ενώ η ίδια, όσο ήταν άσημη ερμηνεύτρια, τα τραγουδούσε στα ταπεινά  μπαρ του λιμανιού στο Σάο Βισέντε, μαζεύοντας ελάχιστα χρήματα για επιβίωση.
Η μουσική της έφερε επιρροές από την παράδοση της Βραζιλίας, της Πορτογαλίας και της Κούβας.
     Χάρις στη Σεζάρια Εβόρα, το κρατίδιο του Capo Verde  (Π ρ ά σ ι ν ο    Α κ ρ ω τ ή ρ ι ο)  και η μουσική του, έγιναν γνωστά στα πέρατα του κόσμου.
Όσοι είχαμε την εξαιρετική τύχη να την απολαύσουμε ζωντανά, θα θυμόμαστε για πάντα μια καλλιτέχνιδα, που διέθετε όχι μόνο έμφυτο ταλέντο και τέλεια ζεστή φωνή, αλλά κυρίως, αυτό που ο Λόρκα ονόμαζε "ντουέντε" και που βγαίνει από τα κατάβαθα της ύπαρξης. Αυτό που φωλιάζει στην αληθινή δημιουργία και το διαθέτουν καλλιτέχνες με έντονα συναισθηματικά βιώματα λόγω των  δύσκολων συνθηκών της ζωής  τους.
     Εξαιτίας της, γνώρισε το ευρύ κοινό τα  mornas, ένα μουσικό  ιδίωμα,  ιδιαίτερα διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, που γεννήθηκε μέσα από την καταπίεση της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας. Το θεματολογικό επίκεντρο των mornas, είναι η νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, οι προδομένες αγάπες και τα ματαιωμένα όνειρα, που ερμηνεύονται -πάντα- σε μια  ατμόσφαιρα    θ λ ί ψ η ς.
     Στις συναυλίες της, απολαύσαμε σπουδαία μουσική και μια σπάνια ζεστή φωνή, με μία ιδιαίτερη σκηνική παρουσία, που δεν είχε σχέση με αυτή μιας διάσημης - πια -  τραγουδίστριας. Κατά ένα περίεργο τρόπο, σου μετέδιδε παράλληλα, την αίσθηση της τραγικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και της ματαιότητας  της  ζωής, μέσα από την γλυκιά  μελαγχολία των mornas...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου