Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Καταδίκη από γερμανικό δικαστήριο για μίζες γερμανικών υποβρυχίων στην Ελλάδα

Το Πρωτοδικείο του Μονάχου  καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων με αναστολή  δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρίας Ferrostaal, που κατηγορούνταν, ότι δωροδοκούσαν αξιωματούχους της Ελλάδας και της Πορτογαλίας για να προωθούν παραγγελίες υποβρυχίων. Επίσης τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 36.000 ευρώ στον ένα και 18.000 στον άλλο. Η ίδια η εταιρία θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ύψους 140 εκατομ. ευρώ.
Το δικαστήριο δέχτηκε να επιβάλει ήπιες ποινές με αντάλλαγμα τις ομολογίες των δύο κατηγορουμένων, λαμβάνοντας υπόψιν και το προχωρημένο της ηλικίας τους (73 χρονών σήμερα).
     Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μονάχου, μεταξύ 2000 – 2007 δαπανήθηκαν συνολικά πάνω από 62 εκατ. ευρώ για μίζες,  προκειμένου να επηρεάσουν την ανάθεση της παραγγελίας «οι κατηγορούμενοι εξυπηρετήθηκαν από διάφορους μεσάζοντες και «συμβούλους», οι οποίοι ήταν εξοικειωμένοι με τις τοπικές συνήθειες και διέθεταν την απαραίτητη πρόσβαση στους αρμόδιους υψηλόβαθμους φορείς αποφάσεων για τις αναθέσεις παραγγελιών», ανέφερε η ανακοίνωση της Εισαγγελίας τον περασμένο Απρίλιο.
Σύμφωνα με την απόφαση οι δύο πρώην μάνατζερ της Ferrostaal ακόμη και μετά την αλλαγή του νόμου στη Γερμανία το 2000, διέθεσαν διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ της εταιρίας για τη δωροδοκία ξένων υψηλών αξιωματούχων. Ο ένας εκ των μάνατζερ, ο Γιοχαν Φρίντριχ Χάουν, είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας τί θα πρέπει να κάνει για να «εξουδετερώσει» γαλλική ανταγωνιστή προσφορά και του δόθηκε τo όνομα ενός μεσάζοντος.
                                     
         Αναφέρθηκε το όνομα  Έλληνα πρώην Υπουργού Άμυνας


Συνολικά 36 εκατομ. ευρώ έρευσαν στην Ελλάδα για την αγορά γερμανικών υποβρυχίων, δύο εκατομμύρια πήγαν στον τότε πορτογάλο επίτιμο πρόξενο στο Μόναχο.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας την περασμένη Πέμπτη (15.12),  οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν, ότι δεν ήξεραν ποιοι καρπούνταν τις μίζες, αλλά και επίτηδες δεν ενδιαφέρθηκαν να το μάθουν. Τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω ενός κυκλώματος μεσαζόντων προς υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, ανάμεσά τους ανήκει και  πρώην Έλληνας υπουργός Άμυνας, ο οποίος όμως,  δε διώκεται δικαστικά στην Ελλάδα. Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εδώ. Εκπρόσωπος της Εισαγγελίας  του Μονάχου δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ανακρίσεις σε βάρος 40 ατόμων που φέρεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο δωροδοκίας.

Πηγή:Deutsche Velle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου