Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Ενοχος ο Ζακ Σιράκ για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος


 Ένοχο για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εμπιστοσύνης έκρινε γαλλικό δικαστήριο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ, σε υπόθεση διαφθοράς την περίοδο που ήταν δήμαρχος Παρισίων. Ο Ζακ Σιράκ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή. Είναι η πρώτη φορά στη Γαλλική Δημοκρατία, που ένας πρώην πρόεδρος οδηγήθηκε στο ακροατήριο για ποινικό αδίκημα. Η υπόθεση αφορά στην εποχή που ο Ζακ Σιράκ ήταν δήμαρχος Παρισίων (1983- 1995) πριν από την Προεδρία της Δημοκρατίας στην οποία παρέμεινε 12 χρόνια και κατά την οποίαν είχε την κάλυψη της προεδρικής ασυλίας.
Κατηγορήθηκε  για "εικονικές προσλήψεις" από τον Δήμο χωρίς να υπάρχει "πραγματική εργασιακή προσφορά" από τα προσληφθέντα άτομα. Σε σύνολο 43 περιπτώσεων οι 22 παραγράφησαν λόγω παλαιότητας, έτσι η δίκη έγινε  για τις υπόλοιπες 21 προσλήψεις.
Η εισαγγελία του Παρισιού είχε ζητήσει την απαλλαγή του Ζακ Σιράκ από τις κατηγορίες, καθώς επίσης και άλλων εννέα ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Νωρίτερα, ο Georges Kiejman, ένας από τους δικηγόρους του Σιράκ, δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος  «ήρεμα περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου».
Αρκετοί άνθρωποι καταδικάστηκαν για την υπόθεση το 2004, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού και νυν υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κακή διαχείριση δημοσίου χρήματος.


Enet.gr

1 σχόλιο:

  1. ακριβώς όπως τα δικά μας αστέρια της πολιτικής !
    ακριβώς το αντίθετο !
    Ποιός είναι ο καθαρός που θα βάλει μέσα έστω και έναν βρώμικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή