Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Την Κυριακή 19/2/12 στη Ραφήνα, μεγάλη συγκέντρωση κατά του ΚΕΛ και υπέρ της σύνδεσης με την Ψυττάλεια. Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα

                  


ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  της ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19-2-2012 ΩΡΑ 11,30 πμ στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΘΕΜΑ :   ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΤΩΡΑ   –   ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΔΕΣΗ με τη ΨΥΤΑΛΛΕΙΑ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΛ ΒOΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Οι τοπικές κοινωνίες απαιτούν :
Αποχέτευση ΤΩΡΑ. Τέλος στο αίσχος των βόθρων και των βοθρολυμάτων στους δρόμους.
Άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια και παράλληλη δημιουργία αποχετευτικών δικτύων. Η πλέον  κοινωνικά και οικολογικά ενδεδειγμένη ΛΥΣΗ, οικονομικά συμφέρουσα και άμεσα εφαρμόσιμη.
Με τη λύση αυτή, η περιοχή δεν χάνει τα χαρακτηριστικά της σαν τόπος εξαιρετικής ομορφιάς, ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, δεν καταστρέφονται οι αρχαιολογικοί της χώροι και δεν θα σκεπάσουν οι δεξαμενές ενός εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων μια περιοχή (Πλατύ Χωράφι) που παρουσιάζει παγκόσμιο πολιτιστικό ενδιαφέρον, μια και αποτελεί την κοιτίδα της παγκοσμίου γνωστής Πικερμικής πανίδας, όπου έχει αποκαλυφθεί πλούσια απολιθωμένη πανίδα ηλικίας της τάξεως 7–7,5 εκατομμυρίων ετών, πάνω από 40 ειδών σπονδυλωτών, μερικά εκ των οποίων είναι μοναδικά στον κόσμο.
Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία, τη Περιφέρεια, τη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με συνοπτικές διαδικασίες (fast track) να προχωρήσουν στις μελέτες που απαιτούνται, να συντάξουν το τελικό τεχνικό δελτίο που πρέπει να κατατεθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ ώστε, να γίνει η οριστική ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ΤΩΡΑ.
Καλούμε τους κατοίκους σε εγρήγορση, σε διαρκή κινητοποίηση  μαζί με τα Δημοτικά Συμβούλια και τους Δημάρχους, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τα Τοπικά Συμβούλια, τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων και των Συλλόγων, τους επιστημονικούς φορείς, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τους Βουλευτές, κάθε μορφή ατομικής και συλλογικής έκφρασης. Όλοι μαζί να απαιτήσουμε ένα περιβαλλοντολογικό έργο που να αναβαθμίσει το τοπικό οικοσύστημα. Που να επιλύσει το αίσχος που βιώνουν δεκαετίες οι κάτοικοι.
Παράλληλα επισημαίνουμε ότι, κάθε κοινωνικό έργο πρέπει στη σχέση με τους κατοίκους-χρήστες, να διέπεται από κοινωνικά κριτήρια, συνεπώς να προσφέρεται σε προσιτές τιμές. Το νερό αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό στο πλανήτη και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπίας σε βάρος των κατοίκων από την ΕΥΔΑΠ.  Το ίδιο ισχύει και με τα μηνιαία τέλη αποχέτευσης ή τα τέλη ένταξης στο δίκτυο.

Ακόμη, πρέπει να αναζητηθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως,

ο διαχειριστής των έργων (ΕΥΔΑΠ) που θα επιβάλει τις τιμές στα μηνιαία τέλη αποχέτευσης, θα εκμεταλλευτεί τα παραγόμενα προϊόντα, θα ελέγχει τους βιομηχανικούς ρύπους (?), θα εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του έργου κ.α θα παραμείνει  Δημόσια ή θα μετεξελιχθεί σε ιδιωτική εταιρεία με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη των μετόχων.

Θα μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι κοινωνικοί φορείς να είναι όργανα της διαφάνειας και του ελέγχου ή όχι. Τι είδους συμβάσεις θα υπογράψουν ΕΥΔΑΠ και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Συντονιστική Επιτροπή στο διάστημα που μεσολάβησε από τη τελευταία επικοινωνία μας, δραστηριοποιήθηκε σε πολλά επίπεδα. Συνομίλησε με δημοτικές παρατάξεις  και δημοτικούς συμβούλους, με σωματεία, επιστημονικούς φορείς και συλλόγους και οργάνωσε δράσεις,  που στόχο είχαν το προσανατολισμό των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των φορέων, στη σύνδεση με τη Ψυτάλλεια για την οριστική λύση του αποχετευτικού στη περιοχή.

Στη πράξη πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας, με πολλές συζητήσεις, συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης και με συντριπτική πλειοψηφία στη Ρ-Π, το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Δήμαρχο να προωθήσει άμεσα ενέργειες σε Υπουργεία, Περιφέρεια, ΕΥΔΑΠ κλπ, με στόχο την άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια και σε αυτή τη κατεύθυνση ήδη δρομολογήθηκαν συναντήσεις.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπ-Αρτ με συντονισμένες παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης, ο Δήμαρχος και η συντριπτική πλειοψηφία της συμπολίτευσης, δεν ενέκριναν την εισήγηση των αντιδημάρχων για Δημοτικό εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι, ανέβαλαν την απόφαση, με σκοπό να διερευνήσουν τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με τη Ψυτάλλεια.

Στο πρόσφατο ραντεβού της Συντονιστικής Επιτροπής με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.Βορίδη, διευκρινίστηκε η διάθεση για άμεση σύνδεση με τη Ψυτάλλεια, στο βαθμό που η ΕΥΔΑΠ το κρίνει τεχνικά εφικτό.

Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει με κάθε τρόπο να εκφράσουν τη στήριξη τους στους αγώνες για άμεση λύση του αποχετευτικού μέσω της σύνδεσης με τη Ψυτάλλεια.

Καλούμε τους κατοίκους σε διαρκή κινητοποίηση  για να διεκδικήσουμε το δικαίωμά μας στην ποιότητα  ζωής, για να υπερασπίσουμε την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και τα σπίτια μας.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΛΕΤΟΥΝ, ΑΠΑΙΤΟΥΝ, ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου