Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Το Βερολίνο τιμά το Θεόδωρο Αγγελόπουλο



Ο πρόσφατος θάνατος του σπουδαίου έλληνα σκηνοθέτη, θα ήταν αδύνατον να αγνοηθεί από το εφετινό φεστιβάλ Βερολίνου, που ξεκίνησε την Πέμπτη 9 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου. Η Μπερλινάλε επιφυλάσσει μια ειδική τιμητική προβολή της ταινίας «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου στις 9 μ.μ. στην αίθουσα CinemaxX 9 της πλατείας Ποτσντάμερ.
     Το «Λιβάδι που δακρύζει», ήταν η εναρκτήρια ταινία ενός τριπτύχου, μέσω του οποίου ο Αγγελόπουλος διέτρεχε ένα μεγάλο μέρος της Ιστορίας του 20ού αιώνα. Η ιστορία  αρχίζει στην Οδησσό το 1919, με την εισβολή του Κόκκινου Στρατού και την έξοδο των Ελλήνων και άλλων ξένων. Εκεί, ένα αγόρι πέντε χρόνων του οποίου οι γονείς έχουν χαθεί, σώζει ένα μικρότερο κορίτσι. Μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη και μετά από καραντίνα στο λιμάνι της πόλης, οι πρόσφυγες πηγαίνουν ανατολικά και ως γη τους ορίζεται μια περιοχή, που αρχίζει από μια αρχαία κολόνα και καταλήγει στο ποτάμι (το χωριό, που ο σκηνοθέτης έχτισε στην λίμνη Κερκίνη). Οι πρόσφυγες γίνονται αγρότες και κτηνοτρόφοι, διατηρώντας στοιχεία της αστικής καταγωγής τους. Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη και ο Νίκος Πουρσανίδης πρωταγωνιστούν ενώ οι Εύα Κοταμανίδου, Βασίλης Κολοβός και Γιώργος Αρμένης κρατούν χαρακτηριστικούς ρόλους.


       Αναμένεται να είναι παρών στην προβολή, ο Πέτρος Μάρκαρης, στενός συνεργάτης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, επίσης  έχει κληθεί από το φεστιβάλ και θα παρευρίσκεται, η Φοίβη Οικονομοπούλου, χήρα του σκηνοθέτη και παραγωγός πολλών ταινιών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου