Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος για τη λύση της Ψυττάλειας: "Στρίβειν" διά της ....αλληλογραφίας!!!



      Παρά την πρόσφατη απόφαση  προς θετική κατεύθυνση, του επεισοδειακού Δημοτικού Συμβουλίου στο πρόβλημα των λυμάτων, λίγοι πίστεψαν, ότι  η Δημοτική Αρχή θα παλέψει ειλικρινά για να πάνε στην Ψυττάλεια.
Και πράγματι, "πριν αλέκτωρ φωνήσει", αποκαλύφθηκε ότι εξυφάνθη εν τω μεταξύ έτερο σχέδιο...
Μέσα σε όλως περιέργως σύντομο χρόνο, έγιναν τα εξής:
Πρώτα ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος κατακεραύνωσε όσους Δήμους της Αττικής  δρομολογούν τη λύση της Ψυττάλειας και δεν κατασκευάζουν ΚΕΛ....
Αμέσως μετά, υπήρξε μια κινητικότητα από δημοτικούς συμβούλους του Πειραιά, σχετικά με την κατ' αυτούς υπερφόρτωση της Ψυττάλειας  με νέες περιοχές.....
Εν τω μεταξύ, ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος, έστειλε έγγραφο στην ΕΥΔΑΠ,  προκειμένου, υποτίθεται, να πάνε τα λύματα στην Ψυττάλεια.
Είναι γνωστό, ότι πρόσφατα ήρθε στη δημοσιότητα το εμπιστευτικό έγγραφο του, Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Δικτύων και Εγκαταστάσεων της ΕΥΔΑΠ κ. Στέφανου Γεωργιάδη (αρ.πρωτ.1927/01-12-2011), το οποίο εγκρίνεται από το κ. Μπάρδη Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και διαβιβάστηκε στον τότε Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Βορίδη, στο οποίο αναφέρεται, ότι όχι μόνο δύναται να ενταχθεί η Αν. Αττική, αλλά κρίνεται και επιβεβλημένο! (Σημ.1)
      Αντί  όμως, μετά  από  αυτό  το   έγγραφο,  ο  Δήμος   να  απαιτήσει    ε υ θ έ ω ς   ά μ ε σ η    έ ν τ α ξ η,  απλώς .....ρωτούσε, αν αυτό είναι δυνατό, απευθυνόμενος στούς..... υπέρμαχους του ΚΕΛ (Πάγκαλο, Μπάρδη, Λέκκα, Παπακων/νου)!(Σημ.2)
Και  ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται,  ποιό θα ήταν το περιεχόμενο της απάντησης.... Πράγματι, εστάλη ένα έγγραφο  "ήξεις-αφίξεις" και άκρως αντιφατικό, ό,τι πρέπει για να βρει πάτημα ο υπέρμαχος του ΚΕΛ αντιδήμαρχος να ξαναβάλει θέμα κατασκευής του!(Σημ.3)
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η έκβαση  ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε, προσφιλής η μέθοδος με τις διελκυστίνδες της αλληλογραφίας, έμπνευσης του αντιδημάρχου  Χρ. Μάρκου (ποιός δε θυμάται τα περίφημα....16 σημεία!).
Και όμως, ο Δήμος δεν μπορεί να ισχυριστεί, ότι μετά το έγγραφο που υπογράφει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ κ. Λέκκας, δεν είναι εφικτή η λύση της Ψυττάλειας, αφού:
Τό ίδιο έγινε και στο Δήμο Σαρωνικού, αρχικά τους αρνήθηκαν (Σημ. 4), αλλά σε ελάχιστο διάστημα, ο ίδιος πρόεδρος(κ.Λέκκας), που είχε υπογράψει την άρνηση, ο ίδιος  υπέγραψε την  απόφαση σύνδεσης πλέον του Δήμου Σαρωνικού με την Ψυττάλεια!(Σημ 5)
Ο Δήμος Ραφήνας -Πικερμίου, ήδη,  έλαβε απόφαση για Ψυττάλεια.
ΟΛΟΙ  ΟΙ  ΔΗΜΟΙ  ΤΗΣ  ΠΕΡΙΟΧΗΣ   ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ  ΤΗ   ΛΥΣΗ  ΤΗΣ  ΨΥΤΤΑΛΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΜΟΝΟ  Ο  ΔΗΜΟΣ  ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ  ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ  ΜΕ  ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ...
                                 
                                   Γ Ι Α Τ Ι ;






                                            Σημειώσεις 
1 "Η Ψυττάλεια καθημερινά διαχειρίζεται με απόλυτη επιτυχία  700.000 m3/ ημέρα λυμάτων και έχει δυνατότητα 1.200.000 m3/ ημέρα ( εκτιμούμενη παροχή Δήμου Σαρωνικού 15.000 m3/ ημέρα). Είναι προφανές ότι , όπως πολλά έργα στην Ελλάδα, έτσι και αυτό, παρουσιάζει ένα μεγάλο βαθμό «ασφαλείας» σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες παροχετευτικότητας του λεκανοπεδίου. Έτσι η περαιτέρω αξιοποίησή του  είναι όχι μόνο  εφικτή αλλά και επιβεβλημένη , ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης της επένδυσης. Η Ψυττάλεια μελλοντικά, ούτως ή άλλως, μετά και την κατασκευή του νέου ΚΕΛ Θριασίου, δεν προβλέπεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω πλην ίσως της περιπτώσεως ένταξης στο χώρο ευθύνης της νέων περιοχών , αυτών της Ανατολικής Αττικής".





 2
Σπάτα 24 – 01 – 2012
Αριθ. Πρωτ: 2141
ΠΡΟΣ:
Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης
κ. Πάγκαλο Θεόδωρο
Υπουργό ΠΕΚΑ
κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο
Περιφερειάρχη Αττικής
κ. Σγουρό Γιάννη
Πρόεδρο ΕΥΔΑΠ
κ. Θεμιστοκλή Λέκκα
Διευθύνοντα Σύμβουλο ΕΥΔΑΠ
κ. Νικόλαο Μπάρδη
Αξιότιμοι κύριοι,
Προκειμένου να λυθεί το χρονίζον θέμα της αποχέτευσης του Δήμου μας και ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει εντός δέκα (10) ημερών, παρακαλούμε να μας απαντήσετε εγγράφως εάν είναι δυνατή η ένταξη του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος στο δίκτυο αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στην Ψυτάλλεια.
Σας γνωρίζουμε ότι μια τέτοια λύση θα έχει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος
Χρήστος Αντ. Μάρκου





3





4





5
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΥΔΡΕΥΣΕΩΣ &ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΕΩΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ

Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.

ΔIΟIΚΗΤIΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΠΟΦΑΣΗ 17511
Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην 1061η Συνεδρίασή του, της 16ης Ιανουαρίου 2012, αφού έλαβε υπόψη του:
α. Την από 4.1.2012 εισήγηση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργίας Δικτύων και
Εγκαταστάσεων, κ. Στέφανου Γεωργιάδη και του Γενικού Διευθυντή Ανάπτυξης καιΠαραγωγής Έργων, κ. Ιωάννη Πάσσιου.
β. Την προφορική εισήγηση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., Κ. Θεμιστοκλή Λέκκα για τις τρεις (3) εναλλακτικές λύσεις σχετικά με την αποχέτευση και την επεξεργασία των λυμάτων του Δήμου Σαρωνικού (που περιλαμβάνει και τις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Αγίας μαρίνας, Κίτσι και Σκάρπιζ;α Κορωπίου) καθώς και τους περιορισμούς που έχουν προκύψει λόγω των αποφάσεων του Δ.Σ. του Δήμου Σαρωνικού για την αποχέτευση και επεξεργασία των λυμάτων της περιοχής του, δηλαδή:
(ί) Κατασκευή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) στην Π. Φώκαια, με σύνολο επένδυσης (Κ.Ε.Λ.+αποχετευτικό), σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις, 69 εκατ. €.
(ίί) Άμεση σύνδεση με τον Κεντρικό παραλιακό Συλλεκτήρα (Κ.Π.Σ.) της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και τελικό αποδέκτη το Κ.Ε.Λ. Ψυπάλειας της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., χρονικού ορίζοντα 115 ετών και μελλοντική κατασκευή δεξαμενής αναρρύθμισης και μονάδων Compact στην περιοχή, με σύνολο επένδυσης (έργα σύνδεσης+εσωτερικά δίκτυα) 45,5 εκατ. €, στα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες των εγκαταστάσεων αναρρύθμισης και των μονάδων Compact, που θα κατασκευάζονταν μετά την 15ετία.
(ίίί) Σύνδεση του Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. με τελικό αποδέκτη το Κ.Ε.Λ. Ψυπάλειας της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., χρονικού ορίζοντα πλέον των 40 ετών, που εξασφαλίζεται με τον αναπρογραμματισμό των επί μέρους απορροών προς τα αντλιοστάσια του λειτουργούντος Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. με παρεμβάσεις στις ανάντη υψηλότερες ζώνες με στόχο την μείωση των ροών στον Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και της εξασφάλισητ; της ασφαλούι; αποχέτευσης της περιοχής του Δήμου Σαρωνικού (για 40 και πλέον έτη), με συνολική επένδυση, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις (έργα σύνδεσης και έργα αναδιάταξης των ροών στο λειτουργούν δίκτυο περιοχών που αποχετεύουν στον Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.) 56 εκατ. €.
γ. Την προφορική εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. κ. Νικολάου Μπάρδη,
δ. Την διαπίστωση ότι ο Δήμος Σαρωνικού περιλαμβάνει περιοχές ευθύνης της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., σύμφωνα με το Ν. 1069/1980 (περιοχή Καλυβίων και Κουβαρά) και προτάσσοντας την εξυπηρέτηση των κατοίκων με δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο κινδυνεύει να ματαιωθεί επ’ αόριστον,
ε. Την εξέταση του ζητήματος της αποχέτευσης των περιοχών του Δήμου Παλλήνης (Γέρακας, Ανθούσα και Παλλήνη) καθώς και της περιοχής Φούρεζι του Δήμου Παιανίας, οι κάτοικοι των οποίων είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με νέα έργα αποχέτευσης και χρήση του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων προς το Κ.Ε.Λ. Ψυπάλειας της Ε .ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. και με προϋπολογισμό νέων έργων εκτιμώμενο στα 29 εκατ. €, ούτως ώστε στο προγραμματισμένο Κ.Ε.Λ. Σπάτων-Ραφήνας θα συμπεριληφθούν οι περιοχές των Ο.Τ.Α. Σπάτων, Αρτέμιδας και Πικερμίου -Ραφήνας),
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ
Απορρίπτει την λύση (ίί) διότι σύμφωνα με το Π.Δ. 696/1974 ο σχεδιασμός των συστημάτων αποχέτευσηςοφείλει να γίνεται με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον40 ετών.
Πιστοποιεί ότι η λύση (ί), παρόλο που την θεωρεί περιβαλλοντικά ορθότερη λόγω της δυνατότητας μελλοντικής επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων που προσφέρει και τις μικρότερες λειτουργικές ενεργειακές απαιτήσεις, δεν είναι εφικτή μετά την άρνηση του Δήμου να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου (απόφαση υπ’ άριθ. 320/17.10.2011 του Δ .Σ. του Δήμου). Σημειώνεται ότι ο Δήμος ως ιδιοκτήτης του έργου έχει την αρμοδιότητα υποβολής του σχετικού Τεχνικού Δελτίου για την χρηματοδότηση του έργου.

Εγκρίνει:
1. Για τον Δήμο Σαρωνικού:
α. Την εφαρμογή της τρίτης λύσης, δηλαδή σύνδεση του αποχετευτικού δικτύου
της περιοχής με τον Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε. σε συνδυασμό με έργα αναρρύθμισης ροών στο λειτουργούν δίκτυο των περιοχών που αποχετεύουν
στον Κ.Π.Σ. της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.
β. Τα σχετικά Τεχνικά Δελτία για χρηματοδότηση θα υποβληθούν από το Δήμο Σαρωνικού. Το δίκτυο μετά την κατασκευή, με μέριμνα και ευθύνη του Δήμου, θα παραδοθεί προς χρήση, συντήρηση και εκμετάλλευση στην Ε.ΥΔ .ΑΠ. Α.Ε.,
σύμφωνα με το Ν . 1068/1980 και το Ν . 2744/1999.
γ. Την σύναψη σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., σύμφωνα με το Ν. 1068/1980 και το Ν . 2744/1999.
2. Για τις περιοχές Δήμου Παλλήνης και Φούρεζι Δήμου Παιανίας:
α. Να αποχετευτούν μέσω νέων έργων και του Παρακηφίσιου Συλλεκτήρα Ακαθάρτων προς το Κ.Ε.Λ. Ψυπάλειας της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., οι περιοχές Δήμου
Παλλήνης (Γέρακας, Ανθούσα και Παλλήνη) και ο Δήμος Παιανίας (περιοχή
Φούρεζι).
β. Τα σχετικά Τεχνικά Δελτία για χρηματοδότηση θα υποβληθούν από τους συναρμόδιους Ο.Τ.Α., οι οποίοι θα είναι και ιδιοκτήτες των έργων. Τα έργα μετά την ολοκλήρωσή τους θα παραδοθούν, με μέριμνα και ευθύνη των Ο.Τ.Α., για χρήση, συντήρηση και εκμετάλλευση στην Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.
γ. Την σύναψη συμβάσεων μεταξύ των Δήμων Παλλήνης και Παιανίας και της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., σύμφωνα με το Ν. 1068/1980 και το Ν. 2744/1999.
Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε., κ. Θεμιστοκλή Λέκκα, για την υπονραφή των σχετικών συμβάσεων.
Αθήνα 16/1/2012
Ο Πρόεδροςτου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.ΑΠ. Α.Ε.
Θεμιστοκλής Λέκκας
Advertisement







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου