Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δραματική έκκληση των Ελλήνων αρχαιολόγων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς





 







      Έκκληση στους αρχαιολόγους, αλλά και στους πολίτες όλου του κόσμου, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη, απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μέσω της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.
Με το σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς», οι έλληνες Αρχαιολόγοι έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία από τις περικοπές και καλεί ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, την Τετάρτη 1.30 μμ., στα γραφεία της Ένωσης στο Θησείο (Ερμού 136).
«Η μοίρα των λαών της Ευρώπης είναι κοινή. Η πολιτική των πακέτων λιτότητας και του αυταρχισμού, που διαλύει την Ελλάδα και τα μνημεία της, επιβάλλεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» δηλώνουν, προτείνοντας ως τρόπους «αντίστασης» τη στήριξη της καμπάνιας στη σελίδα «I support Greek Cultural Heritage» στο Facebook, την ανάρτηση αφίσας και σποτ σε δικτυακούς τόπους, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας, καθώς και την αποστολή μηνύματος διαμαρτυρίας στον υπουργό Πολιτισμού και τον πρωθυπουργό.Μεταξύ των άλλων, δηλώνουν:
«Αντιστεκόμαστε στο αδιέξοδο, στο οποίο βυθίζει τη χώρα μας και την πολιτιστική κληρονομιά το ΔΝΤ και η τρόικα. Υπηρετούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, με αφοσίωση στην επιστημονική γνώση και πίστη στον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού». τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πληροφορούν επίσης, ότι σε σχέση με τον αριθμό των Εφορειών Αρχαιοτήτων, των Μουσείωνκαι Συλλογών, των οργανωμένων και κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων,  των ιστορικών μνημείων, των  έργων και των ανασκαφών σε εξέλιξη, ο αριθμός των υπαλλήλων δεν επαρκεί, αφού το ήδη λόγω των μέτρων, το 10% του πλέον έμπειρου προσωπικού (άνω των 33 ετών εργασία) όλων των ειδικοτήτων, αναγκάστηκε να φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού. Αν μειωθεί κι άλλο το προσωπικό, δε θα είναι αρκετό για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες, για δε το 2012, σημειώνεται, ο προϋπολογισμός είναι ακόμη μικρότερος και συνεχώς περικόπτεται...





Πηγή:Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου