Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο δήμαρχος Τήλου



Σε ηλικία 61 ετών πέθανε ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, στις ΗΠΑ, όπου νοσηλευόταν εδώ και 20 ημέρες.
Τα τελευταία τρία χρόνια έδινε άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Στο ακριτικό νησί βρέθηκε πραγματοποιώντας το αγροτικό του, αλλά έμεινε, καθώς αγάπησε τον τόπο και από το 1984 εκλεγόταν συνεχώς δήμαρχος.
Κατάφερε από τα μέσα της δεκαετίας του '90   ν α    υ π ε ρ δ ι π λ α σ ι ά σ ε ι   τον πληθυσμό του ακριτικού νησιού με αναπτυξιακά σχέδια, πρότυπα για όλη την Ευρώπη. 'Ηταν πρωτοπόρος στον αγώνα για την ανάπτυξη των μικρών νησιών, πρόεδρος του συμβουλίου νησιωτικών δήμων και κοινοτήτων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Ευρωπαϊκού δικτύου μικρών νησιών.
Οραματιστής και ρηξικέλευθος,συγκρούστηκε χάριν του νησιού, με κατεστημένα συμφέροντα και αντιλήψεις, πέτυχε ανάπτυξη με οικολογικό χαρακτήρα, που συγκέντρωνε πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.
Πρωτοστάτησε στην   α γ ο ρ ά     π λ ο ί ο υ   από την Τήλο, για την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων και των επισκεπτών. Ακόμη, πρωτοστάτησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, για το οποίο είχε παραπεμφθεί υπουργός στην προανακριτική επιτροπή. Διεθνώς έγινε γνωστός τον Ιούνιο του 2008, όταν τέλεσε στην Τήλο γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων, πράγμα που είχε αποτέλεσμα να βρεθεί το σχετικά άγνωστο νησί, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

                                    Το θαύμα της Τήλου
H Τήλος είχε 150 κατοίκους το 1995, σήμερα έχει πάνω από 600. Είχε 100 κλίνες και τώρα 1.500
 Σήμερα υπάρχουν 80 μαθητές αφού η Τήλος διαθέτει δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, ενώ εσχάτως απέκτησε και βρεφονηπιακό σταθμό, όπως και γήπεδο ποδοσφαίρου με φωτισμό και χλοοτάπητα τέταρτης γενιάς.
 Στα μέσα του '90, ο Τάσος  Αλιφέρης έκανε κατάληψη για να μην κλείσει το δημοτικό και κατάφερε όχι μόνο να μείνει ανοιχτό το δημοτικό, αλλά να γίνει και γυμνάσιο.
Έχτισε σχολεία, εγκατέστησε ένα δίκτυο τηλεϊατρικής (υπερηφανευόταν, ότι είναι το πιο σύγχρονο της Ευρώπης), το δικτύωσε με ένα αθηναϊκό ιδιωτικό θεραπευτήριο και με το δημόσιο νοσοκομείο της Ρόδου.  Όλα αυτά τα χρόνια η Τήλος απέκτησε οδικό δίκτυο από τα καλύτερα ανάλογα με το μέγεθος του νησιού, λιμάνι παρόμοιων προδιαγραφών, πέτρινο υπαίθριο θέατρο, λιμνοδεξαμενή, ΧΥΤΑ.  Ένα νησί κιβωτός άγριας φύσης (το κυνήγι απαγορεύεται τα τελευταία 13 χρόνια). Το νησί άνθισε...
Με πολλές δυσκολίες και δικαστικές μάχες, έστησε ναυτιλιακή εταιρεία και κατάφερε το νησί να πάρει το δικό του καράβι, για τη σύνδεσή του με τη Ρόδο, με αποτέλεσμα να απέχει πλέον από κει μία ώρα μόνο και να την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Ωστόσο, ο δήμαρχος και όσοι υπέγραψαν την απόφαση για την απόκτησή του, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις, γιατί η αγορά πλοίου χαρακτηρίστηκε «ανοίκεια δαπάνη» για έναν δήμο!
Πέρσι, ως νέος παμψηφεί πρόεδρος του Συμβουλίου Νησιωτικών Δήμων και Κοινοτήτων  Ελλάδος, είχε υποσχεθεί να καταφέρει,  ώστε  το εισιτήριο Πειραιάς - Τήλος να μειωθεί από 55 σε 10 ευρώ και αν αυτό γινόταν, θα απογειωνόταν πλέον ολόκληρη η νησιωτική Ελλάδα.... 
Αναμενόμενο φυσικά ήταν, να δυσανασχετεί, όταν όλη η Ελλάδα έστρεψε τα μάτια της στο νησί του εξαιτίας των ομοφυλόφιλων. «Έχουν γίνει τόσα πράγματα στο νησί  και κανένας δεν είπε τίποτα για αυτά…», έλεγε...

 


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου