Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Νέα πρόστιμα σε γνωστές επιχειρήσεις τροφίμων και εστίασης

      Ο ΕΦΕΤ έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 130 επιχειρήσεων, στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα για σοβαρές παραβάσεις. Ανάμεσά τους, πολλές επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, φούρνων, εστιατορίων και τροφίμων.  

Από τα πιο μεγάλα και σοβαρά πρόστιμα ήταν στο σούπερ μάρκετ LIDL που είχε να κάνει με τον  μ ο λ υ σ μ έ ν ο     κ ι μ ά    με E.Coli. Παραθέτουμε κάποιες πολύ γνωστές από τις επιχειρήσεις της λίστας, που επιβλήθηκαν πρόστιμα:

 

 1. Στην εταιρία ΛΙΝΤΛ  στην Κομοτηνή, για μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα, παραπλάνηση του καταναλωτή και μη τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας. Συγκεκριμένα,σε δειγματοληψία που διενεργήθηκε σε κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας, ανιχνεύτηκε το παθογόνο στέλεχος Ε.coli O157. Στη συνέχεια, ακολούθησε παραπλάνηση – σύγχυση των καταναλωτών με επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις και διαδόσεις ψευδών ειδήσεων καθώς και ο αυθαίρετος αποχαρακτηρισμός των μη ασφαλών τροφίμων σύμφωνα με τα Δελτία Τύπου που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της LIDL και τις επικολλήσεις ενημερωτικών Δελτίων στις εισόδους των καταστημάτων της εταιρείας.Τέλος, παρατηρήθηκε καθυστέρηση και μη ολοκλήρωση των διαδικασιών καταστροφής των οριστικώς και ανεκκλήτως κατασχεμένων τροφίμων. 

2. Στα ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.: Στην Πάτρα, για έλλειψη άδειας λειτουργίας. 

Στη Νέα Ιωνία, για μη κανονικά τρόφιμα.Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν προσυσκευασμένα γιαννιώτικα κανταΐφια των οποίων οι ετικέτες δεν ήταν συνδεδεμένες με τις συσκευασίες τους. 

Στη Βούλα, για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων.

Επίσης  στην επιχείρηση ειδών διατροφής  LEADER στον Ασπρόπυργο, για μη κανονικά – ασφαλή τρόφιμα, τα οποία κατόπιν παρέλευσης τριμήνου χαρακτηρίστηκαν μη ασφαλή. Αυτά  εντοπίστηκαν τρόφιμα στο κατάστημα της ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο Μαρούσι, τα οποία δεσμεύτηκαν ως μη κανονικά επειδή έφεραν μη κανονική επισήμανση και ζητήθηκε η απομάκρυνση των προϊόντων από τον χώρο έκθεσης προς πώληση.

3. Στο ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ DIA  στην Πάτρα, για μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση διέθετε προς πώληση φυτίνη, συνολικού βάρους περίπου 19 κιλών, με περασμένη ημερομηνία λήξης. 

Στην εταιρία  ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ :

Στη Νέα Χαλκηδόνα, για μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό

Στις αποθήκες της στο Περιστέρι, για μη ασφαλή – επιβλαβή για την υγεία τρόφιμα, ανεπαρκή εφαρμογή ειδικών υγειονομικών μέτρων και ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό.

4. Στο σούπερ μάρκετ ΑΤΛΑΝΤΙΚ στα Άνω Πατήσια, για μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ελλιπή τεκμηρίωση των διαδικασιών συστήματος αυτοελέγχου, ελλιπείς ενδείξεις στις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης και ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πρώτες διαπιστώσεις έγιναν σε επανέλεγχο.

5. Στην εγκατάσταση γαλακτοκομικών προϊόντων – κυρίως γιαούρτης Γ. Κ. Δημητρίου & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Κορωπί, για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής και μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου. 

6. Στο κρεοπωλείο της ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  στη Βαρβάκειο Αγορά, για έλλειψη βιβλιαρίων υγείας σε προσωπικό.

7. Στο εστιατόριο  του ξενοδοχείου PALMYRA BEACH  στη Γλυφάδα, για ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων  και του εξοπλισμού και μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου. 

8. Στα σούπερ μάρκετ ΓΑΛΑΞΙΑΣ – ΠΕΝΤΕ Α.Ε.:

Στη Νίκαια, για ελλιπείς ενδείξεις στις πινακίδες πώλησης

Στο Γκύζη, για μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση

9. Στο καφεζαχαροπλαστείο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΣΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στο Χαλάνδρι,για μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρόφιμα,  78 κιλών, με παρελθούσα ημερομηνία ανάλωσης. Επίσης, μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση.

10. Στο εστιατόριο – καφετερία (τουριστικό περίπτερο) CAFÉ RESTAURANT NAOS στο Σούνιο, για μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρόφιμα χωρίς υγειονομικές επισημάνσεις, με παρελθούσα ημερομηνία λήξεως και κρέας που αγοράστηκε νωπό και στη συνέχεια καταψύχθηκε από την επιχείρηση χωρίς άδεια. Επίσης, για μη ορθές πρακτικές υγιεινής, μη τήρηση των όρων αδειοδότησης και ελλιπή τεκμηρίωση των διαδικασιών συστήματος  αυτοελέγχου. 

11. Στο εστιατόριο  του ξενοδοχείου ΑΜΑΡΙΛΙΑ . στη Βουλιαγμένη, για  μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρόφιμα 79 κιλών, με υπέρβαση του χρόνου διατηρησιμότητας, εγκαύματα κατάψυξης και επικάλυψη με στρώμα πάγου. Επίσης μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου. 

12. Στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελαίου ΕΛΑΝΘΗ  στον Πειραιά, για μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε το ελαιόλαδο "Άλτις Κλασσικό 5 λίτρων" στο κατάστημα της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στην Αθήνα, το οποίο, μεταξύ άλλων φράσεων, έφερε την επισήμανση "Μόνο αν επιλέγεις τις καλύτερες σοδειές από τους πιο εκλεκτούς ελαιώνες του τόπου μας …"

13. Στην επιχείρηση ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΕΛΑΙΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΠ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΕΡΜΗΣ Α.Ε. – ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΔΗΜΑΡΑΚΗΣ Α.Ε. στην Αργολίδα, για μη κανονικά τρόφιμα ως προς την επισήμανση. 

14. Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου GALAXY  στον Άλιμο,  για μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου.

15. Στο εστιατόριο  του ξενοδοχείου PLAZA RESORT  στην Παλαιά Φώκαια, για μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τρόφιμα  110 κιλών, με παρελθούσα ημερομηνία ανάλωσης και εγκαύματα κατάψυξης. Επίσης μη εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου. 

 

Όλη η λίστα των 130 επιχειρήσεων, εδώ: 


http://natofao.blogspot.com/2012/03/130.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου