Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αλλαγή στάσης Λαγκάρντ, Γιουνκέρ, λόγω ενδεχόμενης νίκης ΣΥΡΙΖΑ;





     

      Τα προβλήματα στην Ισπανία και η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, που θα επιφέρουν υποβάθμιση χωρών με την καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως απείλησε τουλάχιστον ο οίκος Moody’s, έχουν προκαλέσει   ν ε υ ρ ι κ ό    π α ρ ο ξ υ σ μ ό   στην Ε.Ε.

 

                                           Η Κριστίν Λαγκάρντ

 

       Σε συνέντευξη στην Süddeutsche Zeitung, υπογραμμίζει την έλλειψη μακρόπνοου οράματος για την Ευρώπη, τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ελεγκτικής αρχής, κοινών εγγυήσεων για τραπεζικές καταθέσεις κι εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση. Τονίζει  ότι «η αρχή του ΔΝΤ είναι να μην εγκαταλείπει ποτέ το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συνεχίζει το διάλογο με τους αξιωματούχους. Γι αυτό ας περιμένουμε, όπως το κάνουν κι άλλοι (εμπλεκόμενοι) θεσμοί, τις εκλογές της 17ης Ιουνίου». Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την Ε.Ε. να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση.


                                          Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ

                                            

       Με εμφανή διάθεση κριτικής και αυτοκριτικής(!) για το Μνημόνιο και τον τρόπο εφαρμογής του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξη προς το Γερμανικό Ραδιόφωνο.

Είπε, ότι «ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της» και υπογράμμισε, ότι τώρα θα πρέπει να ανοίξουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές και ότι δεν είναι αντίθετος στην επανεξέταση των όρων (του μνημονίου)... Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.

Πρόσθεσε, ότι «εγώ αν είχα ανάλογο πρόβλημα στο Λουξεμβούργο, θα είχα στραφεί σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις. Στην Ελλάδα αυτό έγινε σε ανεπαρκή βαθμό. Έχω δει ασθενέστερους Έλληνες να κλαίνε, δεν έχω δει κανέναν πλούσιο, κανέναν εφοπλιστή να κλαίει» τόνισε με νόημα! 

 

                                  

                                      Ο Σόϊμπλε, εμμένει στην ίδια τακτική....

 

 

       Οι μόνοι που, με τη γνωστή άλλωστε τευτονική εμμονή και σκληρότητα, δεν έχουν μεταβάλει ιδιαίτερα την τακτική τους είναι σίγουρα οι Μέρκελ-Σόϊμπλε, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη...

Ο τελευταίος,  χωρίς ευθεία αναφορά σε τυχόν αλλαγή στην Ελλάδα, δήλωσε απλώς, ότι « δεν αμφισβητείται ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει λόγω  δεκαετιών κακοδιαχείρισης. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει».

 

 


 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου