Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στις ΗΠΑ, πρόστιμο ρεκόρ για μία ιστορική υπόθεση απάτης φαρμακευτικού κολοσσού





      Η βρεττανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline (GSK) θα πρέπει να καταβάλει 3 δισ. δολάρια, για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στον χώρο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις ΗΠΑ, επειδή προωθούσε συγκεκριμένα φάρμακα,  με ψευδείς δηλώσεις. Ο  υφυπουργός Υγείας Μπιλ Κορ δήλωσε, ότι  "εδώ και καιρό, το σύστημα Υγείας μας αποτελεί στόχο απατεώνων που θεωρούσαν ότι μπορούν να έχουν εύκολο κέρδος εις βάρος της δημόσιας ασφάλειας".

 

                        

                      Τα φάρμακα για τα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα                          

    Η απάτη αφορά το Paxil (στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Seroxat), το οποίο προώθησε ως αντικαταθλιπτικό για παιδιά και εφήβους, τη στιγμή που δεν είχε λάβει έγκριση παρά ως φάρμακο κατάλληλο για ενήλικες, το αντιδιαβητικό Avandia το οποίο ετέθη προς πώληση χωρίς προειδοποίηση για ορισμένες παρενέργειες και το Wellbutrin, το οποίο προορίζεται για περιπτώσεις βαριάς κατάθλιψης, αλλά που η εταιρεία προώθησε με το σλόγκαν "για να γίνετε πιο λεπτοί, για να έχετε περισσότερες σεξουαλικές σχέσεις"!

Επίσης, πρόστιμα επιβλήθηκαν (χωρίς εδώ να υπάρχει πληροφόρηση  για το είδος της παράβασης) και για το Advair για το άσθμα, που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Seretide, το αντιεπιληπτικό Lamictal και  το αντιεμετικό Zofron.

Σημειώνεται, ότι στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν όλα τα  ανωτέρω  σκευάσματα φαρμάκων της GlaxoSmithKline.

 

  

                               "Δωράκια" στους γιατρούς

 

      Η GlaxoSmithKline παραδέχθηκε επίσης, ότι χρηματοδότησε εκστρατείες προώθησης προϊόντων, παρακινώντας γιατρούς να συνταγογραφούν τα φάρμακά της δωροδοκώντας τους "με διακοπές στη Χαβάη, οργάνωση κυνηγιών φασιανού στην Ευρώπη ή συναυλίες"...

 

 

              Σύσταση ομάδας κατά της απάτης στον τομέα της υγείας

 

      Το θέμα αυτό αποτέλεσε μία απο τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Ομπάμα και ήδη από το  2009, έχουν εισπραχθεί 10,2 δισ. δολάρια από πρόστιμα και  δικαστικούς συμβιβασμούς, ενώ ασκήθηκαν διώξεις κατά 800 ατόμων για  αισχροκέρδεια στον τομέα της υγείας...

 

 

Πηγή:express.gr, protothema.gr











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου