Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Τελετή έναρξης ολυμπιακών αγώνων: Μάλλον απογοήτευση






      Πολύ χρώμα, πολλή μουσική και ολίγον από Σαίξπηρ…

Ανάμεικτα τα συναισθήματα και ποικίλα τα σχόλια που έκαναν το γύρο του κόσμου κατά τη διάρκεια της τελετής στο διαδίκτυο, ακόμη και από τους ίδιους τους Βρετανούς που έδειχναν περισσότερο απογοητευμένοι, παρά υπερήφανοι για το θέαμα που αντίκρυσαν, εκτός από τα βρεττανικά ΜΜΕ, που έγραψαν σύσσωμα για θρίαμβο... Πάντως, δεν ήταν σαν την Αθήνα, δεν ήταν σαν το Πεκίνο, αν και στις  περιπτώσεις αυτές μιλάμε για ιστορία χιλιάδων χρόνων…

 

 

 

 

      Η αρχή έγινε με την αγροτική ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολούθησε η παρουσία του σπουδαίου σαιξπηρικού ηθοποιού Κένεθ Μπράνα, ο οποίος απήγγειλε  Σαίξπηρ, προαναγγέλλοντας την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης. Εργοστάσια χάλυβα, εργάτες, ιδιοκτήτες και ένα χορευτικό που κέρδισε τους θεατές, έφτασαν στη σφυρηλάτηση των Ολυμπιακών κύκλων και υψώθηκαν στον ουρανό του Λονδίνου. Έγινε αναφορά στα πολιτικά δικαιώματα και τον Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παιδική λογοτεχνία και το εθνικό σύστημα υγείας (!) ήταν από τα μεγαλύτερα κεφάλαια των Βρεττανών στην τελετή. Είδαμε γιατρούς να  διασκεδάζουν και ασθενείς να χορεύουν με νοσοκόμες…! Το γεγονός ότι σήμερα στη Βρεττανία το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, με δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες, με μεγάλες λίστες αναμονής στις επισκέψεις στα ιατρεία,  στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις χειρουργικές επεμβάσεις, δεν απέτρεψε τους διοργανωτές από να το διαφημίσουν κατά κάποιο τρόπο. .

 

 

 

      Ο,τι είχαν και δεν είχαν οι Βρετανοί το παρουσίασαν, το έριξαν στη μάχη. Ηθοποιούς, μουσικές, τον τελευταίο Τζέιμς Μποντ, τον Ντάνιελ Κρεγκ, το αυτοκινητάκι τους το  Mini Cooper, το ροκ, τους Μπιτλς, το Mr Bean. Μέχρι και τη βασίλισσα Ελισάβετ... πέταξαν από το ελικόπτερο με αλεξίπτωτο, αν και το τρυκ δεν προκάλεσε το γέλιο.

 

 

Σε γενικές γραμμές πολύ «φτωχό» το θέμα των Βρετανών παρά τα ποσά που δαπανήθηκαν και χωρίς πολλή φαντασία για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Μεγάλο μέρος καλύφθηκε από μουσική, ενώ ειδική αναφορά έγινε στο διαδίκτυο και στα social media, από τη σύγχρονη ιστορία τους. Αυτά τα....ολίγα.

Τη βραδιά έκλεισε ευχάριστα ο Πολ Μακάρτνεϊ με μια ακόμη μουσική νότα, καλωσορίζοντας με τη σειρά του αθλητές και επισκέπτες στο Λονδίνο, το παγκόσμιο κέντρο του αθλητισμού για τις επόμενες 17 ημέρες...



Η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων



Πηγή:gazette.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου