Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Συνελήφθη ο άνθρωπος που έβαλε την Ιρλανδία στο μνημόνιο


      Συνελήφθη στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του από τις διακοπές, ο πρώην επικεφαλής της Anglo Irish bank, της τράπεζας που με τα χρέη της οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνιο,  o 64χρονος Σον Φιτζπάτρικ. H τράπεζα αυτή είχε καταρρεύσει, αφήνοντας στους φορολογουμένους έναν λογαριασμό 30 δις ευρώ!

Οι δεκαέξι  κατηγορίες που αντιμετωπίζει, αφορούν σε συνωμοσία και απάτη, με σκοπό την απόκρυψη ζημιών της τράπεζας πριν την εθνικοπίηση της το 2009.

Ο μεγαλοτραπεζίτης της Anglo Irish παρείχε δάνεια σε ομάδα επενδυτών αλλά και στην οικογένεια  χρεωκοπημένου επιχειρηματία, ώστε εκείνοι να αγοράσουν έπειτα μετοχές στην τράπεζα του.

Έτσι η τράπεζα ενίσχυε την αξία της μετοχής της και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη,   με στόχο πάντα την απόκρυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης, δηλαδή τις ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων, που τη γονάτισαν και οδήγησαν στην εθνικοποίησή της.

Τα 30 δις με τα οποία ο Φιτζπάτρικ και οι συγκατηγορούμενοί του χρέωσαν το ιρλανδικό δημόσιο είναι τα μισά σχεδόν από το πακέτο στήριξης που έλαβε η Ιρλανδία, η οποία  οδηγήθηκε εξαιτίας των τραπεζών της στην αγκαλιά της Τρόικας.

Άλλα δυο υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας εμφανίστηκαν χτες ενώπιων του δικαστηρίου και αντιμετωπίζουν τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες.

 

 

 

Πηγή:  eleftheriskepsii.blogspot

2 σχόλια:

  1. αντε και στα δικα μας Ισλανδοι ,Ιρλανδοι ,Εγγλεζοι(μπαρκλευς και σια)εμεις ποτε?
    ΟΛΑ Ο ΑΚΗΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ....ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Ισλανδοί ξανάγραψαν και το σύνταγμα!
      Όσο για την περίπτωση του Άκη, απ' ότι φαίνεται, παρακολουθούμε απλώς απαρχή μιας σύγκρουσης συμμοριών, χωρίς να μπορούμε εμείς ως κράτος και ως λαός να επιβάλουμε κάθαρση. Αν στην πορεία "βγει" ή "ξεφύγει" κάτι, αυτό θα είναι προϊόν αυτής της σύγκρουσης. Θυμάστε πριν λίγα χρόνια τα αλληλοσκοτώματα των μαφιόζων-νονών (Γρηγοράκοι και Σία); Κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή