Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Ο Λευτέρης Βογιατζής σκηνοθετεί 4 και 5/8 στην Επίδαυρο, το έργο "Αμφιτρύων" του Μολιέρου

 

 

 

 

      

      Με το έργο «Αμφιτρύων» του Μολιέρου επανέρχεται ο σπουδαίος μας σκηνοθέτης Λευτέρης Βογιατζής μαζί με το  Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο στις 4 και 5 Αυγούστου και στη συνέχεια θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μολιέρος εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία, στηρίζεται δεξιοτεχνικά πάνω στον Αμφιτρύωνα του Πλαύτου και μεταπλάθει τον μύθο του Αμφιτρύωνα και της Αλκμήνης σε μια απολαυστική κωμωδία.

Ο Δίας παίρνει τη μορφή του Αμφιτρύωνα για να τρυπώσει στο κρεβάτι της γυναίκας του Αλκμήνης και ο Ερμής τη μορφή του κωμικού υπηρέτη του Σωσία.

Όταν όμως εμφανίζεται ο πραγματικός Αμφιτρύωνας, τη θεϊκή παρέμβαση θα ακολουθήσει το χάος: Άλλοτε διασκεδαστικό και άλλοτε επικίνδυνο, γεμάτο ίντριγκες, ανατροπές, πάθη και χιούμορ.

Γραμμένη το 1668, η κωμωδία του Μολιέρου παρουσιάζεται για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο – η πρώτη ήταν το 1948 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη.

Ο Γάλλος κωμωδιογράφος θίγει έμμεσα τις ερωτικές περιπέτειες του Βασιλιά Λουδοβίκου 14ου ενώ σατιρίζει τον αμοραλισμό των ισχυρών και την δουλική συμπεριφορά όσων τους περιβάλλουν. 

 

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός

Κίνηση: Ερμής Μαλκότσης

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθοί σκηνοθέτη: Χάρης Φραγκούλης, Ελένη Ευθυμίου 

 

Διανομή 

 

Αλκμήνη: Αμαλία Μουτούση

Αμφιτρύων: Γιώργος Γάλλος

Δίας: Νίκος Κουρής

Σωσίας: Δημήτρης Ήμελλος

Ερμής: Χρήστος Λούλης

Κλεάνθη: Εύη Σαουλίδου

Νύχτα: Στεφανία Γουλιώτη

Στρατηγοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Νικόλας Χανακούλας.

 

      Στις 10 Αυγούστου η παράσταση θα ανέβει στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα, στις 27 Αυγούστου στο Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, στις 31 Αυγούστου στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, στις 2 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Κύπρο.

 

 


Πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου