Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ έδωσε ο Ισημερινός. Διπλωματικό θρίλλερ με τη Βρεττανία


      Ο Ισημερινός παραχώρησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του ιστότοπου Wikileaks, οποίος έχει καταφύγει στην πρεσβεία του στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας  «βάσιμους» τους φόβους του Ασάνζ για «πολιτική δίωξη» και για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ και ότι  «μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος, ακόμη και με την ποινή του θανάτου».

Ο Ασάνζ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ, εξαιτίας της δημοσιοποίησης 250.000 απόρρητων διπλωματικών τηλεγραφημάτων από αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, το 2010.

Νωρίτερα, η βρεττανική κυβέρνηση είχε απειλήσει με έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο!

 

 

«Μία άνευ αδείας είσοδος στην πρεσβεία του Ισημερινού θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης », ανταπάντησε ο  Ισημερινός.

«Ούτε η Βρεττανία, ούτε η πατρίδα μου η Αυστραλία σήκωσε το ανάστημά της για να με προστατεύσει από τη δίωξη, αλλά ένα θαρραλέο ανεξάρτητο κράτος της Λατινικής Αμερικής» δήλωσε ο Ασάνζ.

Τη νύχτα μπροστά από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Κένσινγκτον, παρέμενε  αστυνομική δύναμη, ενώ μέσω Twitter οργανώθηκε συγκέντρωση έξω από το κτήριο.

Μπαλτάσαρ Γκαρθόν

  Η ισπανική εφημερίδα El Pais αναφέρει, ότι ο Ισπανός πρώην δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την αμυντική γραμμή του Ασάνζ, δήλωσε, ότι θα προσφύγει στη Χάγη, εάν το Λονδίνο αρνηθεί να δώσει στον πελάτη του «άδεια ασφαλούς διέλευσης».

 

                              

                               Οι αποκαλύψεις του Wikileaks για την Ελλάδα

 

 

       Πολλά αποκαλύπτονται από το συγκεκριμένο ιστότοπο, για τα ελληνικά θέματα που ενδιαφέρουν την αμερικανική πρεσβεία, αλλά και ονόματα συνομιλητών της. Πρόκειται για πολύ γνωστά δημόσια πρόσωπα, όπως ο Αλέξης Παπαχελάς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Θάνος Βερέμης, ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, η Άννα Διαμαντοπούλου κ. ά.

Μέχρι στιγμής, κανένα από τα πρόσωπα αυτά, δεν έχει διαψεύσει τα αναφερόμενα στο Wikileaks.

 

Σχετικές αναρτήσεις:

 

http://attikanet.blogspot.gr/2012/07/wikileaks.html

 

http://attikanet.blogspot.gr/2011/08/wikileaks.html

 

http://attikanet.blogspot.gr/2011/09/wikileaks.html

 

http://attikanet.blogspot.gr/2011/09/wikileaks_05.html







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου