Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Γιώργος Λούκος








      Από το 2006, ο  Γιώργος Λούκος, επιβεβαιώνει συνεχώς την επιτυχημένη επιλογή του ως προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου....Ήρθε στην Αθήνα όντας συγχρόνως και δ/ντής του μπαλέτου της Όπερας της Λυών εδώ και 27 χρόνια μάλιστα, με προτάσεις και ιδέες για ανανέωση ενός θεσμού γερασμένου, που λειτουργούσε με επετηρίδες και κυρίως δε διαπαιδαγωγούσε.

Προσκάλεσε σημαντικά σχήματα και καλλιτέχνες από το εξωτερικό, άνοιξε στο κοινό του φεστιβάλ, την πόρτα στο σύγχρονο πολιτισμό της Ευρώπης και του κόσμου και ανέδειξε την ελληνική δημιουργία ισότιμα, πλάι στην διεθνή, προσελκύοντας νεανικό κοινό και τετραπλασιάζοντας τον αριθμό των θεατών.

      Διέλυσε –στην κυριολεξία- τη σοβαροφάνεια και τη μικροαστική αντίληψη των χώρων, δίνοντας πνοή σε εγκαταλελειμμένα κουφάρια βιομηχανικών κτιρίων και σε άλλα ταπεινά κτίρια, που φιλοξένησαν τα μεγαλύτερα και τα πλέον σοβαρά θεάματα.

 

     Όμως τώρα που τελειώνει η θητεία του, αναπτύχθηκε  ξαφνικά μια αήθης πολεμική και ένα τέτοιο   μ έ ν ο ς    εναντίον του και μάλιστα κάποιοι κύκλοι ζητούν την καθαίρεσή(!) του, επικαλούμενοι το πρόσφατο ανέβασμα κάποιας  παράστασης, που προκάλεσε θόρυβο, ως προκλητική κλπ.

Όλα αυτά βέβαια, καμμία σχέση δεν έχουν με την απαραίτητη κριτική σε ατυχείς επιλογές του ή με  θέματα ελέγχου και γενικά με λάθη, που αναπόφευκτα υπάρχουν σε μια τόσο πλούσια θητεία.

       Ας ελπίσουμε, ότι ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Τζαβάρας δε θα λάβει απόφαση αβασάνιστα και υπό το κράτος πιέσεων. Και βέβαια σε κάθε περίπτωση, ο τυχόν αντικαταστάτης θα έπρεπε να είναι του αυτού διαμετρήματος με τον - κατά γενική ομολογία - επιτυχημένο Γιώργο Λούκο....

 

 


 

 

 

 




1 σχόλιο:

  1. Το Λούκο βρήκαν να διώξουν; Για αυτή την αυτοκρατόρισσα της Πινακοθήκης, που έχει στρογγυλοκαθήσει εκεί για 20 χρόνια, μιλιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή