Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Νέοι αγρότες: Βαριά η καλογερική;










     

      Παράπονα από ορισμένους νέους αγρότες σχετικά με το περίφημο σχέδιο εκμίσθωσης γης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες, αλλά και την ποιότητα της γης. Ως αποτέλεσμα, ο αρχικός ενθουσιασμός πολλών δικαιούχων, που κληρώθηκαν για την ενοικίαση αγροτεμαχίων έναντι 5 ευρώ το στρέμμα, σύντομα μετατράπηκε σε απογοήτευση. 

      Ένας παραπονέθηκε, ότι ενώ ήταν δικαιούχος 60 στρεμμάτων,  στη συνέχεια του έδωσαν μικρές εκτάσεις, συνολικά 20 στρεμμάτων, κατανεμημένες σε τρία διαφορετικά χωράφια.  «...Με αποτέλεσμα να μην μπορώ ούτε να σπείρω ούτε να βάλω μια αποθήκη.... Είναι αδύνατο να καλλιεργήσω αυτά τα μικρά κομμάτια γης », περιγράφει με αγανάκτηση.

       Άλλος, στον οποίο κληρώθηκαν 10 στρέμματα εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησης. «Οπως τα πήραμε, έτσι τα αφήσαμε», «Γνωρίζαμε από πριν ότι δεν είναι ποτιστικά και άρα θα είχαμε μια δυσκολία παραπάνω. Ωστόσο, η έκταση που μας κληρώθηκε θέλει πάρα πολλή δουλειά για να γίνει καλλιεργήσιμη. Πρέπει να μπαζώσουμε, να ισοπεδώσουμε και, γενικά, να ξοδέψουμε και χρόνο και χρήματα», σημειώνει απογοητευμένος.

      Ή: « Από τα 10 στρέμματα, το 80% είναι καλυμμένο με πουρνάρια, με αποτέλεσμα αρχικά να χρειάζεται άδεια από το δασαρχείο και στη συνέχεια να πρέπει να προχωρήσω μόνος μου στον καθαρισμό της έκτασης ». 

      Ή ακόμα, ότι οι ενοικιαζόμενες εκτάσεις είναι επικλινείς! 

 

          Με δεδομένο ότι αρκετοί από τους παραπάνω είτε είναι σχετικοί με το επάγγελμα, δηλαδή γεωπόνοι, δασολόγοι κλπ. είτε κατάγονται από αγροτικές περιοχές, είναι να απορεί κανείς με  τόση απογοήτευση και απροθυμία για λίγη ακόμα προσπάθεια στο χωράφι...

 

                               Γρήγορα κέρδη και όχι ταλαιπωρίες;  

 

Προφανώς αγνοούν, ότι τη γή πρέπει να την αγαπάς. Επιπλέον θα έπρεπε να γνωρίζουν:

Ότι η  εγκατάλειψη δεν αχρηστεύει ποτέ ένα χωράφι, αφού μόλις καλλιεργηθεί γίνεται πρώτο..

Ότι π.χ. οι αγρότες των Μεσογείων είχαν κατά κανόνα ιδιοκτησίες κατακερματισμένες σε 10, 20, 30 και παραπάνω αγροτεμάχια, πολλά των οποίων ήσαν 300, 400 και 500 τ.μ. το καθένα!

Ότι φτωχοί ακτήμονες εκχέρσωναν ολόκληρες εκτάσεις και τις έκαναν γόνιμα χωράφια, χωρίς κανένα μηχανικό μέσο. Μάλιστα στην Αττική αυτά αναφέρονταν με τον όρο "ανεπίδεκτα" (καλλιέργειας).

Ότι και οι πλαγιές καλλιεργούνται! (Τί άλλο είναι οι αναβαθμίδες των Κυκλάδων;)

Ότι εκτάσεις πετρώδεις, όταν έγιναν στο παρελθόν αγροί, είχαν και μεγάλη παραγωγή, λόγω αποστράγγισης του εδάφους.

Ότι ακόμα και χωρίς άρδευση μπορείς να έχεις ωρισμένες καλλιέργειες ειδικά, υψηλής ποιότητας, τα λεγόμενα "ξερικά"

´Οτι δεν είναι δυνατόν να παραχωρεί το κράτος έτοιμα καλλιεργημένα χωράφια!

 

      Ίσως βέβαια να είναι απείρως δυσκολότερο για τη γενιά, που έβλεπε γρήγορα κέρδη από ποικίλες γνωστές και μη δραστηριότητες, με πολυτελή ζωή ή εξοικονόμηση περιστασιακού μεροκάματου στον τουρισμό, στην εστίαση και στην καφετέρια της γειτονιάς, να οπλιστεί με την υπομονή που απαιτεί ένα άγονο χωράφι...  

Αναβαθμίδες (πεζούλες) στην Τήνο.......

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου