Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οι ηλιακοί ποδηλατόδρομοι της Ολλανδίας





       Η Ολλανδία, προωθώντας  ακόμα περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες στους δρόμους, αρχίζοντας από τους ποδηλατοδρόμους.

Το συγκεκριμένο σχέδιο λέγεται Solaroad (ηλιακός δρόμος) και αποτελεί έμπνευση ολλανδικής εταιρίας ερευνών. Η ιδέα είναι αρκετά απλή: Ένα στρώμα από τσιμέντο, ένα στρώμα ηλιακών κυψελών πυριτίου ενός εκατοστού από πάνω και κάλυψη από ένα στρώμα σκληρού αντιολισθητικού γυαλιού ενός εκατοστού.

 Η παραγωγή ενέργειας κυμαίνεται στις 50 κιλοβατώρες (Kw) ανά τ.μ.  το χρόνο. Η παραγόμενη ενέργεια θα τροφοδοτεί το φωτισμό  των δρόμων, των συστημάτων σήμανσης και των κατοικιών!

Προγραμματισμένο για εγκατάσταση το επόμενο έτος, υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία ότι ο πρώτος Solaroad θα επιτρέψει στους δημιουργούς του να κατασκευάσουν αργότερα πολλούς  περισσότερους σε ολόκληρη την Ολλανδία....

 

                        Μια χώρα με πράσινη στρατηγική

 

      Η Ολλανδία είναι μια χώρα υπέρμαχη της πράσινης στρατηγικής. Αιολικά πάρκα εκτείνονται στην ακτογραμμή της Βόρειας Θάλασσας, δεκάδες είδη βιομάζας χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, η ανακύκλωση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής τους και το ποδήλατο είναι το κυριώτερο μέσο καθημερινής μεταφοράς.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:ecotimes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου