Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Χάνονται οι αμμόλοφοι στην Αρτέμιδα.... Παράνομες αμμοληψίες;



Η όψη της παραλίας σήμερα


Οικογένεια Σπαταναίων σε θαλασσινή βόλτα  κατά μήκος της ίδιας παραλίας στη δεκαετία του '50. Οι αμμόλοφοι έφταναν μέχρι τη θάλασσα !




       Πρόκειται για μια δραματική επιστολή-καταγγελία πολιτών προς τον Δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Χρήστο Μάρκου,  για παράνομες αμμοληψίες, που έχουν ως αποτέλεσμα εξαφανίζονται σταδιακά οι αμμόλοφοι:

 

      " Το κομμάτι της μεγάλης παραλίας της Αρτέμιδας μεταξύ του ψητοπωλείου Crazy Chicken και του τέλους των Αρχαίων του Ναού της Αρτέμιδος, είναι το μόνο σημείο σε όλη την παραλία όπου υπάρχουν ακόμα κάποιοι μεγάλοι αμμόλοφοι. Αυτή η μοναδικότητα το καθιστά δείγμα ιστορικό της παλιάς φυσικής μορφής και ομορφιάς της περιοχής μας, διότι μας δείχνει πως ήτανε παλαιότερα ολόκληρη η ακτή -με τα μεγάλα πεύκα και τους τεράστιους αμμόλοφους- προτού οι αυθαίρετες και αχαλίνωτες αμμοληψίες της δώσουν την ισοπεδωμένη μορφή την οποία έχει σήμερα. 

Αυτό το τελευταίο ιστορικό δείγμα αμμόλοφων είναι πλέον πασιφανές ότι κινδυνεύει από συνεχείς πρόσφατες αμμοληψίες οι οποίες του αλλάζουν οριστικά την μορφή και ξεκάθαρα το ισοπεδώνουν. 

      Το φαινόμενο έγινε έντονα εμφανές αυτό το καλοκαίρι, όταν από το κάτω μέρος αυτού του κομματιού –από εκεί δηλαδή που χτυπάει το κύμα έως και περίπου δέκα μέτρα προς τα πάνω- αφαιρέθηκε ξαφνικά τόση πολλή άμμος, ώστε πλέον όταν περπατάμε κατά μήκος της παραλίας, να μην πατάμε σε στεγνή μαλακή άμμο αλλά σε υγρή και σκληρή σαν μπετόν. Και τώρα παρατηρούμε ότι σταδιακά οι τελευταίοι αμμόλοφοι όλο και κατεβαίνουν, όλο και συρρικνώνονται, ενώ μεταξύ τους σχηματίζονται τεράστια κενά διότι έχει αφαιρεθεί η άμμος! Αν συνεχιστεί αυτό, σύντομα οι τελευταίοι αμμόλοφοι δεν θα υπάρχουν πια. 

Κατά καιρούς βλέπουμε στην παραλία μπουλντόζες οι οποίες συγκεντρώνουν την άμμο σε λοφάκια και όταν ρωτάμε τους οδηγούς τους τι κάνουν, απαντούν ότι καθαρίζουν την άμμο. Όμως, γνωρίζουμε ότι το καθάρισμα της άμμου γίνεται με μηχανήματα τα οποία την κοσκινίζουν και την ξαναφήνουν στη θέση της, ενώ τα συγκεντρωμένα λοφάκια άμμου μετά από λίγες μέρες πάντα ισοπεδώνονται χωρίς ποτέ να έχουμε δει πως η άμμος έχει επιστραφεί στην παραλία. Το πιο πιθανόν λοιπόν είναι ότι πρόκειται για παράνομες αμμοληψίες που γίνονται νύχτα με φορτηγά (η άμμος πωλείται στην αγορά περίπου 50 ευρώ το κυβικό και κάθε φορτηγό παίρνει περίπου 15 κυβικά). 

Αν συνεχιστεί η μείωση της ποσότητας της άμμου θα επέλθει οριστική και μη αναστρέψιμη καταστροφή και των τελευταίων αμμόλοφων, που χρειάζονται αιώνες για τον φυσικό σχηματισμό τους. Σκεφτόμαστε με θλίψη ότι σε άλλα μέρη του κόσμου δεν έχουν φυσικές παραλίες με αμμόλοφους και κατασκευάζουν τεχνητούς ώστε να κάνουν τις περιοχές τους περισσότερο όμορφες και θελκτικές ενώ στην Αρτέμιδα του 2012, σε μια ακόμη έκρηξη πνευματικής παρακμής, μπροστά από έναν σημαντικό Αρχαιολογικό χώρο, σε μια περιοχή η οποία είναι μόνιμη κατοικία αλλά και παραθεριστικό θέρετρο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, καταστρέφεται και το τελευταίο μουσειακό πλέον δείγμα αμμόλοφων που οφείλουμε να το διατηρήσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στην παρθένα εικόνα του, για τις τωρινές αλλά και επόμενες γενιές. 

      Για όλους αυτούς τους λόγους ζητάμε δημόσια από τον Δήμαρχό μας κ. Χρήστο Μάρκου, για τον οποίον είμαστε σίγουροι ότι λόγω φόρτου εργασίας αγνοεί το θέμα, να επιληφθεί ΑΜΕΣΑ και να προστατέψει τους αμμόλοφους τόσο από την αρπαγή της άμμου όσο και από την εισβολή οχημάτων η οποία συμβαίνει συχνά εξαιτίας της αποψίλωσης πού έχει υποστεί η παραλία από την άμμο της. Αυτό το τελευταίο κομμάτι αμμόλοφων που αποτελεί φυσικό μουσείο της περιοχής μας και είναι στολίδι της, σας παρακαλούμε θερμά κ. Δήμαρχε να επιληφθείτε προσωπικά και να το σώσετε".*

 

Οι πολίτες Αρτέμιδας

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΙΝΙΩΤΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΙΩΤΗΣ




*Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο dhmoths.gr και στην εφημερίδα "Δημότης της Ανατολικής Αττικής" ("Η στήλη του Αρτέμιου") στις 16/11/12

      Η παλαιά φωτογραφία ανήκει σε οικογενειακό αρχείο και δημοσιεύθηκε επίσης στο λεύκωμα  "ΣΠΑΤΑ 1900-1960 - Όψεις από την καθημερινή ζωή",  που εκδόθηκε το 2006 με επιμέλεια του συλλόγου "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ"

1 σχόλιο:

  1. Απίστευτη η φωτό του 50! Τί εξωτική εικόνα η Λούτσα! Έμειναν ελάχιστοι αμμόλοφοι και τώρα πάνε να τους εξαφανίσουν κι αυτούς. Έγκλημα! Δήμος και Αστυνομία να επιληφθούν επειγόντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή