Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ιστορική απόφαση του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη




Συγκίνηση και πανηγυρισμοί από τους Παλαιστίνιους

      

       Μετά από 65 χρόνια αγώνων η Παλαιστίνη απέκτησε θέση «μη μέλους κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών  μετά από ιστορική ψηφοφορία στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη και με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Πρόκειται για μία πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη που θα δώσει στους Παλαιστίνιους φωνή στη διεθνή κοινότητα.

 

 

Καταφανής η ικανοποίηση και χειροκροτήματα εκ μέρους τη Παλαιστινιακής  Αρχής στο άκουσμα της απόφασης...

 

      «Εξήντα πέντε χρόνια πριν, την ίδια ημέρα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με ψήφισμά το πιστοποιητικό γέννησης του Ισραήλ, μοιράζοντας τα εδάφη σε δύο κράτη και δημιουργώντας το Ισραήλ. Σήμερα η Γενική Συνέλευση καλείται και πάλι, από την ίδια την πραγματικότητα, να εκδώσει το πιστοποιητικό γέννησης του Παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπάς, που δέχτηκε θερμό χειροκρότημα εντός της αίθουσας. 

      Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το Al Jazeera, χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν κατέβει στους δρόμους της Δυτικής Όχθης, αλλά και της Λωρίδας της Γάζας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες του Αμπάς. Μετά την απόφαση οι Παλαιστίνιοι ξέσπασαν σε επευφημίες.

Θετικά εκφράστηκαν μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Κύπρος, το σύνολο του αραβικού κόσμου, των ασιατικών χωρών και της Νότιας Αμερικής.

Αναμενόμενη η αρνητική ψήφος του Ισραήλ και των ΗΠΑ, όχι ψήφισε ο Καναδάς, η Τσεχία, ο Παναμάς αλλά και τα μικρά νησιωτικά κράτη, Παλάου, Ναουρού, Μικρονησία και Νήσοι Μάρσαλ.  


 

                                       Αναβάθμιση 

 

      Η αναβάθμιση του διεθνούς καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής από «οντότητα» σε «κράτος μη μέλος» (non-member observer state) του ΟΗΕ, ανάλογο καθεστώς με αυτό που κατέχει το Βατικανό, δίνει φωνή στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα μπορέσει να διεκδικήσει τη συμμετοχή της σε οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στο οποίο θα μπορούσαν να προσφύγουν κατά του Ισραήλ.

Καθόλου εύκολος δεν ήταν και ο δρόμος για την αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση: Αντίστοιχο αίτημά της το 2011 είχε απορριφθεί – ένα αποτέλεσμα μάλλον αναμενόμενο δεδομένων των συσχετισμών τότε.... 

 

 

                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου