Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Σημαντική έκθεση Γύζη στο ίδρυμα Θεοχαράκη



Έκθεση Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος



       Τίτλος της έκθεσης, "Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος" με περισσότερα από  120 έργα ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου, που είναι από τους πιο αγαπητούς Έλληνες ζωγράφους.

Σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις, ακολουθούν την εξέλιξη της ζωγραφικής του Νικολάου Γύζη.

 

 

 

 

      Ανάμεσα στα έργα «αστέρια» της έκθεσης είναι το περίφημο «Κρυφό σχολειό» ,  «Ορφανά» «Παππούς και εγγονός», «Ο Ζαχαροπλάστης», αλληγορικά του έργα όπως η λυρική, ιδεαλιστική «Εαρινή Συμφωνία», «Η αποθέωση της Βαυαρίας» και θρησκευτικά θέματα, όπως «Ιουδήθ και Ολοφέρνης» καθώς επίσης, πορτρέτα της συζύγου του, της μητέρας του και των παιδιών του.

 

 

 

 

Τα έργα προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, της Πινακοθήκης Αβέρωφ, των συλλογών της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, των ιδιωτικών συλλογών Εμφιετζόγλου, της Μαριάννας Λάτση, από τη δωρεά της οικογένειας Γύζη στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης και άλλες ιδιωτικές συλλογές.


      Η έκθεση συνοδεύεται από τον πολυσέλιδο κατάλογο «Νικόλαος Γύζης: O μεγάλος ζωγράφος» με κείμενα των Μαρίνου Καλλιγά, Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Νέλλης Μισιρλή, Κων. Διδασκάλου και Τάκη Μαυρωτά. 

 

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσική Β. & Μ. Θεοχαράκη:

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, απέναντι από τη Βουλή


Ξεναγήσεις:

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 13:00. 

 

Διάρκεια έκθεσης:

Μέχρι   3 Φεβρουαρίου 2013

 

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00

Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-20:00

 

Τιμές εισιτηρίων:

6 €, 3 €

 

 

 

 


1 σχόλιο:

  1. εξαιρετική έκθεση! με πολύ ωραίο στήσιμο των έργων και διαφωτιστικά, λιτά και περιεκτικά κείμενα, ιδίως αυτό της κ. Πλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή