Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που διχάζει τις Βρυξέλλες





    

      Ο δήμος των Βρυξελλών τοποθέτησε στην περίφημη Grande Place για τις γιορτές,  μια εικαστική ηλεκτρονική  εγκατάσταση 25 μέτρων με οθόνες,  σε σχήμα χριστουγεννιάτικου δέντρου. Κατά την διάρκεια της ημέρας, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανέβουν στην κορυφή του ηλεκτρονικού δέντρου και από εκεί να θαυμάσουν την θέα της πόλης. 

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων και πολλοί  το αποκαλούν ..."φαρμακείο"  γιατί τους θυμίζει το σταυρό  που αναβοσβήνει έξω από τα φαρμακεία!

Ήδη έχουν συγκεντρώσει 10.000 υπογραφές ζητώντας την άρση της απόφασης.  Όταν μάλιστα μια δημοτική σύμβουλος υποστήριξε,  ότι «το δέντρο ως σύμβολο των Χριστουγέννων μπορεί να προσβάλει τους ανθρώπους των άλλων θρησκειών», οι αντιδράσεις οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο και άναψαν συζητήσεις γύρω από το θέμα της ενσωμάτωσης των ξένων, αν η μοντέρνα Τέχνη καταργεί έτσι ένα παγανιστικό σύμβολο που εντάχθηκε  στη χριστιανική παράδοση κλπ.

 

 

                     Η παρέμβαση της Τέχνης στην κοινωνία 

 

      Αναμφίβολα πρόκειται για πολυσήμαντη εικαστική έμπνευση, που έδωσε αφορμή για γόνιμες συζητήσεις σε θέματα πολιτικής, θρησκείας και  του ρόλου της Τέχνης γενικότερα. 

Εδώ αναρωτιέται κανείς, πώς άραγε θα απεικονίζονταν σήμερα ένα χριστουγενιάτικο δέντρο ως έργο Τέχνης στην Ελλάδα της κρίσης, της ανέχειας και των καθημερινών αυτοκτονιών;  Άραγε μήπως στον τόπο μας μαζί με τόσα άλλα, στέρεψε και η έμπνευση στην Τέχνη, διότι μέχρι στιγμής δε φαίνεται να είναι παρούσα...   







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου