Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο του Stern για τις πανίσχυρες οικογένειες που κυβερνούν την Ελλάδα






       Το γερμανικό περιοδικό Stern παρουσιάζει μεγάλο αφιέρωμα για τις οικογένειες των Ελλήνων ολιγαρχών που ελέγχουν την οικονομία της χώρας, αναφέροντας ότι χρησιμοποιούν πρακτικές μαφίας...

Μεταξύ άλλων, περιγράφει τις δραστηριότητες των Μπόμπολα, Αγγελοπούλου, Βαρδινογιάννη,  Λάτση και Κόκκαλη.

Παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εξασφάλισαν χρυσά συμβόλαια στους Ολυμπιακούς του 2004 και σημειώνει τη προνομιακή θέση στο ξεπούλημα της χώρας μας μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας, ότι περίπου 2.000 οικογένειες ελέγχουν το 80% του καταθέσεων της χώρας  και γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ  βρίσκονται σε ξένες τράπεζες.  Η σύγκριση με τη μαφιόζικου τύπου ρωσική ολιγαρχία υπονοείται σε ολόκληρο το κείμενο, ενώ ο ακαδημαϊκός Σεραφείμ Σεφεριάδης συγκρίνει τις ελληνικές οικονομικές ελίτ με την ιταλική μαφία. Επίσης, ότι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ασκούν έλεγχο σε τηλεοπτικούς σταθμούς όπως το MEGA και ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν είχε καμία συνέπεια για τους πλουσίους, αλλά ο δημοσιογράφος που τη δημοσίευσε στο περιοδικό Hot Doc, συνελήφθη.  Πανίσχυρα ελληνικά τζάκια, τα οποία εδώ και πολλές γενιές διαμόρφωσαν ένα σύστημα για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη, αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα που η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Μεταξύ άλλων,  το Stern περιγράφει ενδεικτικά τις δραστηριότητες των εξής: 

 


                                  

                                              Περί εφοπλιστών

 

 

       O Σάββας Ρομπόλης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ισχυρίζεται, ότι  «...δεν  είναι μόνον που έχουν παντού τους ανθρώπους τους. Οι νόμοι έχουν γραφτεί εδώ και πολλές γενιές γι' αυτούς. Δε χρειάζεται καν να εξαπατήσουν την εφορία αφού απαλλάσσονται ούτως ή άλλως από τους φόρους» και κάθε χρόνο η Βουλή ψηφίζει φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεφοπλιστές».

Στη μαρίνα του Φλοίσβου όπου αγκυροβολούν ακόμη και θαλαμηγοί 100 μέτρων, «μπορεί κανείς να δει όλους τους πολιτικούς μας», αφηγείται ο πρώην φύλακας του λιμανιού Μάκης Νάστατος, ιδίως «στα μεγάλα πάρτυ τα Σαββατοκύριακα».

Για το πόσο μακριά φτάνει εν τέλει η επιρροή αυτής της ελληνικής ολιγαρχίας, γνωρίζει καλά ο Γιάννης Δερμιτζάκης ο οποίος έχει διυλιστήριο ανακύκλωσης παλαιού ορυκτελαίου στη Θεσσαλονίκη και έως το 2004 οι δουλειές του πήγαιναν καλά. Μετά ψηφίστηκε ένας νέος νόμος που απαιτούσε άδεια. Ο Δερμιτζάκης έκανε αμέσως αίτηση, όμως ματαίως περίμενε: «Πρώτα μου είπαν ότι τα χαρτιά μου ξεχάστηκαν στη γραμματεία του υπουργείου. Μετά μου είπαν, ότι το διυλιστήριο θα έπρεπε να επανεξεταστεί, ενώ ήταν τελείως καινούργιο!  Τελικά απευθύνθηκε σε έναν φίλο του υπουργού, ο οποίος του διεμήνυσε: Πρόκειται για σκοτεινή υπόθεση και θα κάνεις καλά να την ξεχάσεις». Εν τω μεταξύ η αγορά απόβλητων ορυκτέλαιων – 35.000 τόνοι ετησίως- καλύπτεται σχεδόν αποκλειστικά από το   Β α ρ δ ι ν ο γ ι ά ν ν η   και ο Δερμιτζάκης στέκεται πλέον στο κατώφλι της πτώχευσης...

 

 

 

                                         Φώτης   Μπόμπολας 

 

 

 

      
Στο δημοσιογράφο του Stern χαρακτήρισε ...αναρχικούς τους πολίτες που αρνούνταν να πληρώσουν τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους που  κατασκεύασε η εταιρεία του, η Ελλάκτωρ. Υπάρχουν υψηλά διόδια, παρότι το ελληνικό κράτος έχει επιχορηγήσει το έργο  με χρήματα των φορολογουμένων. Το αποτέλεσμα είναι, η Αττική Οδός να κοστίζει 2.80 ευρώ και όποιος θέλει να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται  25 ευρώ. 

Η ίδια εταιρία κατασκεύασε το μεγαλύτερο μέρος του μετρό, χωρίς να υπάρξει καμία δημόσια προκήρυξη! Επίσης στην κατασκευή τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, ο Μπόμπολας ήταν και πάλι μέσα στο παιχνίδι. 

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της οικογένειας είναι η αγορά των κρατικών ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική για 11 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η  αξία των κοιτασμάτων χρυσού ανέρχεται στα 12 δισεκατομμύρια!                              

 

 

 

                                    Σωκράτης Κόκκαλης 

 

 

 

       Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους οικονομικούς ολιγάρχες στην Ελλάδα. Υπήρξε συνεργάτης της ανατολικογερμανικής Στάζι με τα ψευδώνυμα Κρόκους και Κασκάντε.   Η περιουσία του έχει υπολογιστεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Stern αναφέρεται επίσης στο ενδιαφέρον του για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Ακόμα, όταν έγινε δημοσίως γνωστό ότι η Siemens δωροδόκησε  Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους με 100 εκατομμύρια ευρώ,  η γερμανική εισαγγελία  ερευνώντας τα αρχεία της Siemens, προσέκρουσε σε ένα αμφίβολο όνομα με το κωδικό «Κύριος Κ.». Υποθέτουν ότι πρόκειται για το Σωκράτη Κόκκαλη.

 

 

 

 

                                        Γιάννα Αγγελοπούλου

 

 

       Άλλοι επιχειρηματίες εξαφανίζονται στο εξωτερικό, όπως λόγου χάριν, η διαβόητη Γιάννα Αγγελοπούλου, η πρώην πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών αγώνων,  γράφει το περιοδικό για την πρώην ισχυρή κυρία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αναφέρει μάλιστα, ότι συνέστησε νομικό πρόσωπο - ίδρυμα, ώστε να διασφαλίσει την περιουσία  και  πλέον παρακολουθεί την  εν εξελίξει  φτωχοποίηση των Ελλήνων εξ αποστάσεως.                               

 

 

 

                                   Λαυρέντης Λαυρεντιάδης 

 

 


      Διατηρούσε 31% της Pronton-Bank, η οποία διασώθηκε από το ελληνικό κράτος με τη βοήθεια 900 εκατομμυρίων ευρώ. Λέγεται, ότι ο ίδιος μεταβίβασε ήδη στο εξωτερικό ποσά 700 εκατομμυρίων ευρώ. 

 

 

 

 

                                         Σπύρος Λάτσης

 

 

       Ο Σπύρος Λάτσης είναι ο αυτός που βρίσκεται  αδιαφιλονίκητα στη πρώτη θέση μεταξύ των εν λόγω μεγιστάνων.  Του  ανήκουν τράπεζες, πλοιοκτησίες και διυλιστήρια.  Ζει ως επί το πλείστον στην Ελβετία.

Η  Eurobank του Λάτση κατείχε μέχρι πρότινος τα μεγαλύτερα μερίδια των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που ανέρχονται σε δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα ο Λάτσης προσπάθησε να αποκομίσει κέρδη από την ήδη λεηλατημένη χώρα του τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους στις σωστές θέσεις. Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κρατικής περιουσίας, επανδρώθηκε με πρώην μάνατζερ της αυτοκρατορίας του.

Τελευταίως, μίσθωσε με το ευτελές ποσό των 50 σεντ ανά τ.μ. και για 90 χρόνια το πιο πολυτελές Shopping Mall στην Αθήνα.

Επίσης πιθανολογείται η αγορά από τον όμιλο Λάτση, της  κρατικής Hellenic Petrolium σε ποσοστό 100%  και του «Helliniko Project», μιας περιοχής 600 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο της Αθήνας. Το ακίνητο, το οποίο βρίσκεται κοντά στη παραλία του Αγίου Κοσμά, θεωρείται ένα από τα ακριβώτερα της Ευρώπης. Πρόκειται να κτιστούν κυρίως γραφεία και κατοικίες και θα διαμορφωθεί ένα γιγάντιο πάρκο αναψυχής, ένα είδος  «Ντίσνευλαντ της Μεσογείου»...                            

                                  

                                             

                                            Οικογένεια Βαρδινογιάννη 

 

 

       Ο Βαρδινογιάννης διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Αιγύπτιο πρώην δικτάτορα Μουμπάρακ. Επίσης η  οικογενειακή επιχείρηση «Avin Oil» πλήρωσε στον δικτάτορα Σαντάμ Χουσείν υψηλά ποσά για να έχει πρόσβαση σε καλές τιμές ακατέργαστου πετρελαίου, που το Ιράκ μπορούσε να πουλήσει κατά τη διάρκεια του εμπάργκο μόνον στα πλαίσια του προγράμματος «Oil for food». Το θέμα αποκαλύφτηκε, όταν ελεγκτές των Ηνωμένων Εθνών διαπίστωσαν ότι μεταφέρονταν δέσμες δολλαρίων με τις ταξιδιωτικές βαλίτσες διπλωματών. Το γεγονός όμως δεν είχε συνέπειες για το Βαρδινογιάννη. Πρόσφατα μάλιστα, επαινέθηκε δημόσια για τη χρηματική του δωρεά στην αστυνομία.

Ακόμη και η παγκόσμια πολυεθνική εταιρία Shell γονάτισε μπροστά στο Βαρδινογιάννη και έτσι από το 2015, στην Ελλάδα δε θα υπάρχουν δικά της πρατήρια βενζίνης, διότι αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις κατέστησαν τη δουλειά μη αποδοτική πλέον για τη Shell.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr, info-war.gr από Stern

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου