Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τίτλοι τέλους για τον Ναγκίσα Όσιμα




      Ο διάσημος ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσίμα πέθανε χτες σε ηλικία 80 ετών. Από το 1999, λόγω προβλημάτων υγείας  είχε εγκαταλείψει την ενεργό κινηματογραφική δράση με  κύκνειο άσμα το «Ταμπού»

Υπήρξε από νεαρή ηλικία ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα, πηγαίνοντας κόντρα στην παλιά κινηματογραφική φρουρά της Ιαπωνίας και στις αυστηρές παραδόσεις της χώρας, αντιμετωπίζοντας αρκετές φορές στην πολύχρονη καριέρα του την απειλή της λογοκρισίας.

       Έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1960, σκηνοθετώντας πολιτικές ταινίες με επίκεντρο τις κοινωνικές διακρίσεις και τα όρια της κοινωνικής αποδοχής.  Χαρακτηριστική ταινία του 1976, ήταν η "Αυτοκρατορία των αισθήσεων", ένα δοκίμιο ερωτισμού που προκάλεσε την  ιαπωνική και την παγκόσμια  κοινή γνώμη, εξιστορώντας με ακραίες σκηνές τη σχέση του ιδιοκτήτη ενός πανδοχείου και μίας υπηρέτριας.

Ο Ναγκίσα Όσιμα με το Θεόδωρο Αγγελόπουλο

       Το 1978 είχε βραβευτεί στις Κάννες για την ταινία "Αυτοκρατορία του πάθους".  Ξεχωρίζει επίσης διεθνώς και η ταινία "Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς" με τον Ντέιβιντ Μπάουι και τον Τακέσι Κιτάνο και θέμα τις ανθρώπινες σχέσεις σε ένα ιαπωνικό στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου