Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο Παύλος Μάτεσις




      Ο θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος Παύλος Μάτεσις πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 χρονών. Νοσηλευόταν εδώ και δύο χρόνια λόγω ενός πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου το Δεκέμβριο του 2010, στη διάρκεια παρακολούθησης μιας θεατρικής παράστασης. Έκτοτε δεν είχε ανακτήσει την ικανότητα του λόγου, ενώ η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τελευταίως.

       Έβαλε τη σφραγίδα του στην ανανέωση του ελληνικού θεατρικού έργου πριν περάσει στο μυθιστόρημα όπου και έγινε γνωστός με την εξαίρετη γραφή του, με έργα που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. 

Το πιο γνωστό του μυθιστόρημα είναι   «Η μητέρα του σκύλου » μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες. Η ηρωίδα του η  Ρ α ρ α ο ύ,   θα μείνει στην ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας, μια γυναίκα υψηλής συναισθηματικής φόρτισης με μια πορεία αντίστοιχη με την πορεία της Ελλάδας, την οποία διατρέχει με τις αναμνήσεις της από την Κατοχή και μετά, ακροβατώντας ανάμεσα στο κωμικό και το τραγικό...

          Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στη Δίβρη της Ηλείας. Σπούδασε θέατρο (πτυχίο ηθοποιού), μουσική (πτυχίο βιολιού), ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά). Δίδαξε υποκριτική  και διετέλεσε βοηθός - δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο.

Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα ήταν το 1967 με το θεατρικό έργο "Η τελετή" Είχε βραβευτεί πολλές φορές (" Κρατικό Βραβείο Θεάτρου", "Κάρολος Κουν"-Πόλις των Αθηνών", " βραβείο Ελληνόφωνων Κάτω Ιταλίας", "Acerbi".

Είχε μεταφράσει στα ελληνικά Μρόζεκ. Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σέξπηρ κ.ά και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη "Ειρήνη", "Πλούτος", "Βάτραχοι", "Νεφέλαι", "Όρνιθες", "Αχαρνής", "Θεσμοφοριάζουσαι", "Λυσιστράτη".

Τελευταίο του βιβλίο το «Graffito», μια πολιτική αλληγορία για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα. Άλλα έργα του «Η μητέρα του σκύλου», «Αλδεβαράν», «Έκθεσις Ιδεών», «Μύρτος», «Ενοικιάζεται φύλακας άγγελος», «Πάντα καλά», «Σκοτεινός οδηγός», «Ύλη δάσους», «Αφροδίτη», «Βιοχημεία», «Η βουή», «Η τελετή», «Περιποιητής φυτών», «Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Ναβάρο», «Προς Ελευσίνα»,»Λύκε- λύκε», «Εξορία», «Η καθαίρεση». 

       Tα μυθιστορήματά του "Η μητέρα του σκύλου" (50η έκδοση), "O Παλαιός των Ημερών" (13η έκδοση) και "Πάντα καλά" (27η έκδοση) κυκλοφορούν σε δεκατέσσερις χώρες, ενώ θεατρικά του έργα έχουν εκδοθεί στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και το Iσραήλ. 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου