Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλή Μπιράντ

 

       Σε ηλικία 71 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου νοσηλευόταν, λόγω επιπλοκών μετά από χειρουργική  επέμβαση.

      Ήταν πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό και είχε συνδυάσει τη σταδιοδρομία του με συνεχή προσπάθεια προώθησης μιας   α ν ε ξ ά ρ τ η τ η ς    δ η μ ο σ ι ο γ ρ α φ ί α ς, με σαφή και έγκυρη γνώση των θεμάτων, αλλά τολμώντας να αμφισβητεί κυρίως σε θέματα προκαταλήψεων γύρω από την «εθνική ταυτότητα».

Ήταν ο πλέον "δυτικός" δημοσιογράφος της Τουρκίας, ευρωπαϊστής και βαθύς γνώστης του κουρδικού ζητήματος,  των ελληνοτουρκικών θεμάτων αλλά και του Κυπριακού, με το οποίο είχε ασχοληθεί επί μακρόν. Επανειλημμένως είχε αρθρογραφήσει υπέρ της επαναλειτουργίας της θεολογικής σχολής της Χάλκης και μάλιστα χωρίς τον όρο της αμοιβαιότητας, που έθετε η τουρκική κυβέρνηση. Διατηρούσε επίσης φιλικές σχέσεις με τον Πατριάρχη, με έλληνες δημοσιογράφους και επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα.

      Ο Μπιράντ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  και φοίτησε στο  γαλλόφωνο Λύκειο του Γαλατά Σαράι. Άρχισε τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1964 από την εφημερίδα Μιλιέτ, που τότε διηύθυνε ο Ιπεκτσί. Εδώ και λίγα χρόνια, ήταν ο παρουσιαστής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Kanal D, ενώ αρθρογραφούσε στην ημερήσια εφημερίδα Posta.

      Έχει γράψει τα   β ι β λ ί α,   «30 θερμές ημέρες» (για την εισβολή στην Κύπρο), «Diyet», «Η ευρωπαϊκή περιπέτεια της Τουρκίας», «12η Σεπτεμβρίου, ώρα 4 το πρωί» (για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980), «Διατάξτε κύριε διοικητά» ( εκδ. Φλώρος, 1990), «Παζαρέματα» (εκδ. Φλώρος, 1986), ενώ στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης το τρίτομο έργο «Το Κυπριακό πρόβλημα και από τις δύο σκοπιές» (εκδ. Φλώρος, 1986).

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου