Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Ο Εδουάρδος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί λόγω φιλοναζισμού...




 

 

       Ο μύθος του ρομαντικού βασιλιά που εγκαταλείπει το θρόνο του για να παντρευτεί την αγαπημένη του, καταρρίπτεται... Επί μισόν αιώνα και πλέον πολυάριθμα άρθρα, βιβλία, σχόλια και επίσημα κείμενα  απέδιδαν την παραίτηση από τον αγγλικό θρόνο του Εδουάρδου Η' το 1936, στον έρωτά του για την  αμερικανίδα δις διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Τη μέρα του γάμου τους

Όμως απόρρητα επίσημα έγγραφα που δόθηκαν πρo μηνός στη δημοσιότητα, αποκαλύπτουν έναν άλλο Εδουάρδο και  θεωρείται πλέον ότι για πολιτικούς και εθνικούς λόγους, κυβέρνηση και  Αυλή τον υποχρέωσαν  να παραιτηθεί, δίνοντας στο ζεύγος τον τίτλο του δούκα και της δούκισσας του Ουίνδσορ...

Ο Εδουάρδος  αποκαλύπτεται ένα αφελές και ανόητο ανθρωπάκι που θεωρεί βέβαιη τη νίκη της χιτλερικής Γερμανίας, βλέπει τον εαυτό του πάλι στο θρόνο και μάλιστα επικεφαλής μιας φασιστικής συμμαχίας Πετέν - Φράνκο - Σαλαζάρ που θα άφηνε απερίσπαστο τον Χίτλερ να πολεμήσει την τότε Σοβιετική Ενωση! 

Φιλοναζιστής ο Εδουάρδος Η''
Το 1937 συνάντηση με το Χίτλερ

Χωρίς να ρωτήσει κανέναν, πηγαίνει με τη σύζυγό του στη Γαλλία τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου το 1939 και κάνει μια εξαιρετικά σπάταλη ζωή.

 Οι κινήσεις του ζεύγους, που μετά την πτώση της Γαλλίας είχαν εγκατασταθεί στην Πορτογαλία του Σαλαζάρ και είχαν επαφές με την εκεί φασιστική κοινωνία καθώς και με ισπανούς φαλαγγίτες, είχαν ανησυχήσει τον Τσόρτσιλ, γι' αυτό διόρισε το δούκα κατά τη διάρκεια του πολέμου,  κυβερνήτη στις Μπαχάμες.

Μετά τον πόλεμο το 1945, ζητά απο την κυβέρνηση να  του στείλουν ένα τεράστιο ποσό στο Παρίσι, αλλά η κυβέρνηση Άττλυ αρνείται.

Παρ' όλα αυτά, η ίδια κυβέρνηση τον κάλυψε, δίνοντας εντολή να κρατηθούν μυστικά, τα απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν το ζεύγος, ώστε να μη γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τη συνεργασία του ζεύγους με το Χίτλερ και άλλα στελέχη της ναζιστικής Γερμανίας. 

Ο δούκας και η δούκισσα του Ουίνδσορ μεταπολεμικά έζησαν στη Γαλλία και πάντα στο επίκεντρο της κοσμικής ζωής.





Τη δεκαετία του '70 στη νότια Γαλλία


                                                      

                                Η δούκισσα του Ουίνδσορ ως fashion icon




     Μπορεί να μην κατέκτησε το θρόνο της Αγγλίας η Γουόλις Σίμπσον, όμως αποτέλεσε fashion icon στην εποχή της. Φέτος μάλιστα είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς  σχεδιαστές! Δίπλα, το 1937 με σύνολο Elsa Schiaparelli (φωτ. Cecil Beaton), εμπνέει το Ralph Lauren...

 

 

 

 

 

Πηγές: forums.thefashionspot.com, theesotericcuriosa.blogspot, intothefashion.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου