Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κ. Λαπαβίτσας: Υπάρχει και άλλος δρόμος για την Κύπρο




     

Image result for Κ. Λαπαβίτσας:      Σε άρθρο του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστας Λαπαβίτσας επισημαίνει μεταξύ  άλλων:

       Το «σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου από την Τρόικα είναι ίσως το χειρότερο πρόγραμμα που έχει ως τώρα επιβληθεί σε χώρα της Ευρωζώνης. Σηματοδοτεί τη βαθιά αλλαγή της νομισματικής ένωσης με τρόπο που επιτείνει την αποδιάρθρωσή της, καταστρέφει την κυπριακή οικονομία και βάζει την Κύπρο σε εθνικό αδιέξοδο.

 Χρησιμοποιεί στοιχεία της “λύσης Ισλανδίας”, δηλαδή μεταφέρει το κόστος της κατάρρευσης των ιδιωτικών τραπεζών στους μετόχους, τους μεγάλους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες, αλλά δεν θέτει τις τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο, ούτε φροντίζει να προστατεύσει την εγχώρια οικονομία της Κύπρου, μεταφέροντας το κόστος στο εξωτερικό, όπως έκανε η Ισλανδία.

Οι μεγάλες κυπριακές τράπεζες θα διαλυθούν και τμήματά τους θα περάσουν σε ξένα χέρια με ευτελές αντίτιμο και θα υπάρξει πιστωτική κατάρρευση και ασφυξία με  αρνητικά αποτελέσματα για τον παραγωγικό ιστό.

 Αντί να προωθεί την ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, εντείνει την πολυδιάσπαση των τραπεζών.

 Δημιουργεί πλαίσιο ανασφάλειας για τους ομολογιούχους και τους μεγάλους καταθέτες όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, ιδίως όμως αυτών της περιφέρειας.

 Θέτει την Ελλάδα σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπου οι τράπεζες κατέχουν  προβληματικά δάνεια ύψους 40-80 δις. Θα επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά;

Πέραν τούτου, το ελληνικό δημόσιο χρέος χρειάζεται νέο και βαθύ κούρεμα. Θα δεχτούν οι “εταίροι” μας να κουρέψουν το δημόσιο χρέος, χωρίς να επιβάλλουν μέρος του κόστους στην Ελλάδα; Τι σημαίνει αυτό για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες;

Εξαιτίας του  γιγαντωμένου δημοσίου χρέους, η Κύπρος θα δεχτεί Μνημόνιο που θα επιβάλλει λιτότητα. Η λιτότητα με την πιστωτική κατάρρευση θα οδηγήσει σε βαθιά ύφεση και το δημόσιο χρέος να χρειαστεί κούρεμα.

Εξασθενίζει τον κυπριακό κρατικό μηχανισμό και απομονώνει την Κύπρο γεωπολιτικά. Η Κύπρος μετατρέπεται σε ασήμαντο και φτωχό προτεκτοράτο των ισχυρών δυνάμεων της ΕΕ.

 

Ο  άλλος δρόμος: 

 

- Οι αποτυχημένες ιδιωτικές τράπεζες υπό δημόσια ιδιοκτησία και έλεγχο. 

 

- Οι εθνικοποιημένες τράπεζες να διαχωριστούν σε «καλές» και «κακές», δημιουργώντας υγιείς τράπεζες και να προστατευτεί η λαϊκή αποταμίευση, αλλά και οι επιχειρήσεις και οι άλλες δραστηριότητες της εγχώριας οικονομίας.

 

- Το δημόσιο χρέος της Κύπρου είναι διαχειρίσιμο,δεν πρόκειται η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών αύριο και έχει χρονικό περιθώριο για να βρει άλλες λύσεις.

 

- Η έξοδος από την ΟΝΕ δεν είναι ούτε ανέφικτη, ούτε πλήγμα μεγαλύτερο από αυτό που επιφυλάσσει το σχέδιο της Τρόικα.

 

- Δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση με την Τρόικα, αν μια χώρα δεν είναι προετοιμασμένη και για έξοδο από την ΟΝΕ. 

 

- Η Κύπρος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τους λαούς της περιφέρειας. Αρκεί να βρεθεί η πολιτική βούληση και να υπάρξει η αναγκαία κινητοποίηση.

 

Όλο το άρθρο:

 

http://seisaxthia.wordpress.com/2013/03/27/δεν-υπαρχουν-μονοδρομοι-σχεδιο-τροικ/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου