Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Ομπάμα στην περίφημη Πέτρα της Ιορδανίας

 

      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ολοκλήρωσε  την τετραήμερη σημαντική περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και δεν παρέλειψε φυσικά να επισκεφθεί για μια μέρα την αρχαία Πέτρα της Ιορδανίας.




       Μια ολοζώντανη και ταυτόχρονα νεκρή αρχαία πολιτεία λαξεμένη πάνω σε ψαμμιτικά πετρώματα με ισχυρές ελληνιστικές επιρροές. 

Ήταν η πρωτεύουσα  της αυτοκρατορίας των Ναβαταίων, ενός αρχαίου αραβικού λαού, που επί αιώνες ασκούσε το διαμετακομιστικό εμπόριο μεταξύ Αιγύπτου και Μεσοποταμίας και αργότερα μεταξύ Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και Αραβίας. 














      Ο πολυμήχανος αυτός αραβικός λαός ήταν εγκατεστημένος στη Νότια Ιορδανία για περισσότερα από 2.000 χρόνια  και ήκμασε από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως και το 1ο μ.Χ. αιώνα. Οι Ναβαταίοι ήσαν στενά συνδεδεμένοι με τη λατρεία των βράχων και των πνευμάτων που κατοικούσαν σε αυτούς. Γι' αυτό το λόγο είχαν ανοίξει πολυάριθμες κόγχες στους βράχους της Πέτρας και τοποθετούσαν μια λαξευμένη στήλη στο εσωτερικό.

 

 

 

 

      Εξόπλισαν την πόλη τους με μεγάλες κατασκευές υπογείων σηράγγων και θαλάμους νερού. Με αριστοτεχνική διαχείριση των υδάτινων πόρων κατόρθωσαν να δημιουργήσουν σε άνυδρη περιοχή ένα δίκτυο περισυλλογής και διάθεσης των ομβρίων υδάτων, σκάβοντας δεξαμενές και λαξεύοντας ακόμη και πάνω στους βράχους κανάλια.






     Εκτός από το μεγαλόπρεπο θησαυροφυλάκειο με τους κίονες, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άλλα είδη κτισμάτων όπως  βασιλικοί τάφοι, μικρές και μεγάλες κατοικίες και ρωμαϊκά μνημεία, όπως, θέατρο, οδοί, λουτρά...







      Μέχρι τα τέλη του 2ου αιώνα μ.Χ.  η Πέτρα είχε χάσει τη σημασία της ως εμπορικό κέντρο και σταθμός καραβανιών, προς όφελος της ανερχόμενης Δαμασκού,  παράκμασε και χάθηκε από το χάρτη περίπου τον 7ο αιώνα μ.Χ. 





        

      H πόλη παρέμεινε στην αφάνεια για περισσότερο από 1.700 χρόνια, έως ότου την ανακαλύψει ξανά η περιέργεια και η επιμονή ενός Ελβετού εξερευνητή, του John Lewis Burckhart το 1812.. 

Το 1985 η Πέτρα χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και σήμερα βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO.






 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου