Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Ο Κ. Βαξεβάνης νικητής Διεθνούς Βραβείου Δημοσιογραφίας






       

        O δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Δημοσιογραφίας Index της εφημερίδας Guardian. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο Δημοσιογραφίας και Ελευθερίας της Έκφρασης,  έπειτα από  τη δημοσιοποίηση της   λ ί σ τ α ς   Λ α γ κ ά ρ ν τ. 

Είναι το δεύτερο διεθνές βραβείο δημοσιογραφίας που του απονέμεται. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες έλαβε το βραβείο Julio Anguita Parado, «για το θαρραλέο και ανεξάρτητο αγώνα του ενάντια στη διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης».

       Είναι γεγονός, πως η δημοσιοποίηση της περιώνυμης λίστας Λαγκάρντ τάραξε τα νερά πολύ περισσότερο στο διεθνή Τύπο, παρά στον ελληνικό, όπου καταβλήθηκε προσπάθεια, ακόμα και να υποβαθμισθεί το θέμα, ο δε Κ. Βαξεβάνης αντί να βραβευθεί ...συνελήφθη και οδηγήθηκε σε δίκη!  Το δικαστήριο τον αθώωσε, όμως η Εισαγγελία Αθηνών άσκησε έφεση και η νέα δίκη θα γίνει στις 6 Ιουνίου.

 

Συνυποψήφιοι για το βραβείο ήσαν: 

 

Η δημοσιογραφική ομάδα πολιτών της Αιγύπτου Mosireen, που δημιουργήθηκε το 2011, έπειτα από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.  Με τη δράση τους κατάφεραν να δημοσιοποιήσουν λεπτομέρειες από την επανάσταση και την πτώση Μουμπάρακ. 

Η Τα Φονγκ Ταν, φυλακισμένη βιετναμέζα blogger.  Η Ταν συνελήφθη μαζί με τους δύο ακόμα bloggers της « Ομάδας των Ελεύθερων Δημοσιογράφων» το  Σεπτέμβριο του 2012, για προπαγάνδρα εναντίον της βιετναμέζικης κυβέρνησης. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 700 άρθρα που αποκάλυπταν τη διαφθορά του πολιτικού συστήματος. 

Η Σαντί Εσέρ, φυλακισμένη δημοσιογράφος από την Τουρκία. Συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές το Δεκέμβριο του 2012 και κρατείται ακόμα στις φυλακές γυναικών του Μπακίρκοϊ. Κατηγορήθηκε πως με τη δράση της και τα δημοσιεύματά της προωθεί την τρομοκρατία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου