Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Η Λατινική Αμερική πενθεί τον Ούγκο Τσάβες


















      O θάνατος του Ούγκο Τσάβες, ο οποίος κυριάρχησε επί 14 χρόνια στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας, είναι πιθανό να αλλάξει άρδην τις πολιτικές ισορροπίες στη χώρα του, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Η άνοδός του στην εξουσία το 1999 είχε χαιρετισθεί ως μια ιστορική πρώτη νίκη της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική μετά από δεκαετίες και είχε ανοίξει το δρόμο για άλλες νίκες μπολιβαριανού τύπου ηγετών, όπως του Έβο Μοράλες στη  Βολιβία, του Ραφαέλ Κορρέα στον Ισημερινό και του Λούλα στη Βραζιλία. Ο ίδιος ηγείτο πλέον  μιας ομάδας νοτιοαμερικανικών κρατών με στόχο τη μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή.



                                     

                                              "Ενοχλητικός" στη Δύση



      Σε Ευρώπη και ΗΠΑ η διεθνής πολιτική του Τσάβες προκαλούσε ανησυχία και κατά κάποιο τρόπο τον τοποθετούσαν στο λεγόμενο "άξονα του κακού", αφενός λόγω των σχέσεων με Ιράν, Λιβύη, Κούβα στην οποία εξασφάλιζε πετρέλαιο σπάζοντας την απομόνωση και αφετέρου λόγω της πολιτικής του στο πετρέλαιο... Θεωρείται ότι οι ΗΠΑ κατηύθηναν εναντίον του το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2002.

Στα δυτικά ΜΜΕ κυριαρχούσε η εικόνα ενός λαϊκιστή ηγέτη, ιδιαιτέρως αθυρόστομου, με προσβλητικές εκφράσεις και απειλές εναντίον δυτικών ηγετών, όπως του Μπους, του Αθνάρ κ.ά.

                                                                       

                                               Ο Πρόεδρος των φτωχών


      Ο Τσάβες στη Βενεζουέλα    ά λ λ α ξ ε    τ η    μ ο ί ρ α   εκατομμυρίων φτωχών ανθρώπων που ζούσαν στο περιθώριο κοινωνίας, με διανομή μεγάλων γεωργικών «τσιφλικιών» σε ακτήμονες, προγράμματα στέγασης,  περίθαλψης και παιδείας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, εκατομμύρια άνθρωποι από τις παραγκουπόλεις πήγαν σε σχολείο  και απέκτησαν άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες...

Πρόσφατα είχε αναγγείλει επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης και ενίσχυση του κρατικού ελέγχου στο πετρελαϊκό μονοπώλιο της χώρας. 

Χαρακτήριζε «σάπιες» της πετρελαϊκές ελίτ της χώρας του, ενώ, αν και ένθερμος καθολικός, κατηγόρησε την    Ε κ κ λ η σ ί α    της  Βενεζουέλας, ότι παραμελεί τους φτωχούς, τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης και υποστηρίζει τους πλούσιους.




                                                      Η αντιπολίτευση

 

             Η αντιπολίτευση του καταλόγιζε ότι η Βενεζουέλα, μια χώρα όπου αφθονεί το πετρέλαιο, θα μπορούσε να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το να είναι απλώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στην Λατινική Αμερική, εάν υπήρχε σωστή διοίκηση και διαφανής διαχείριση των εσόδων.

      Κατηγορήθηκε επίσης από την ανώτερη τάξη της χώρας, αλλά και τη πετρελαϊκή ελίτ, για λαϊκισμό, αυταρχική διακυβέρνηση, διόγκωση της γραφειοκρατίας, αποτυχία στην πάταξη της εγκληματικότητας και συγκέντρωση υπερεξουσιών κατά παράβαση των βασικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας. 

Παρ' όλα αυτά, ο Τσάβες είχε μια αδυναμία στα   δ η μ ο ψ η φ ί σ μ α τ α και κατέφευγε συχνά στη λαϊκή ετυμηγορία για τις προτεινόμενες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις του, με κίνδυνο να ...μην περάσουν, όπως και συνέβη το 2007!




                                                Ανάμεικτες οι διεθνείς αντιδράσεις

 

 Βρεττανία: Ο υπουργός Εξωτερικών  εξέφρασε τη λύπη του. "Ως πρόεδρος της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια άφησε τη σφραγίδα του στη χώρα του και πέρα από αυτή', πρόσθεσε.

Γαλλία: Ο Φρανσουά Ολάντ, απηύθυνε τα θερμά του συλλυπητήρια προς τον λαό της Βενεζουέλας αναφέροντας ότι "ο Τσάβες θα σημαδεύει βαθιά την ιστορία της χώρας του. και πρόσθεσε "Είμαι πεπεισμένος ότι η Βενεζουέλα θα ξεπεράσει αυτό το τεστ για τη δημοκρατία και την ειρήνη".

Μπάρακ Ομπάμα: "...Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναβεβαιώνουν την υποστήριξή τους στον λαό της Βενεζουέλας..." ...Η Βενεζουέλα ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της και οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στις πολιτικές που προάγουν τις δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

 Μέλη του κογκρέσου ωστόσο, εξέφρασαν την ...ικανοποίησή τους  για το θάνατο του προέδρου της Βενεζουέλας. "Ο Ούγκο Τσάβες ήταν ένας τύραννος που ανάγκασε τη Βενεζουέλα να ζει με το φόβο"., δήλωσε ο Εντ Ρόις πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τόνισε: "Ελπίζω ότι ο λαός της Βενεζουέλας μπορεί πλέον να ελπίζει σε ένα καλύτερο, πιο φωτεινό μέλλον που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". 

Αντίθετα, ο  Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν απέτισε φόρο τιμής στον  Ούγκο Τσάβες, υπογραμμίζοντας, πως κατάφερε να «ανταποκριθεί στις προσδοκίες και στις προκλήσεις» και πρόσθεσε : "'Ο Τσάβες έδωσε μια σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη δημιουργώντας ένα λατινοαμερικανικό όραμα, δείχνοντας την αλληλεγγύη του προς όλα τα άλλα έθνη του ημισφαιρίου".

Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν τον χαρακτήρισε "μεγάλο πολιτικό για τη χώρα του, την Λατινική Αμερική και τον κόσμο".

Στη Λατινική Αμερική ο θάνατος του Τσάβες προκάλεσε ιδιαίτερη θλίψη. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Τσάβες ήταν ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινέρα, όπως και η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, που αποκάλεσε μεγάλη και ανεπανόρθωτη, την απώλεια του Ούγκο Τσάβες. "Δε συμφωνούσαμε πάντα με τον πρόεδρο Τσάβες, αλλά ο θάνατός του είναι μια ανεπανόρθωτη απώλεια. Ήταν ένας φίλος..." δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, με δάκρυα στα μάτια από το προεδρικό μέγαρο στη Λα Παζ, είπε ότι «χτυπήθηκε από το θάνατο του αδελφού του Ούγκο Τσάβες» και ότι θα μεταβεί αμέσως στη  Βενεζουέλα. 

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα εξέφρασε τη «βαθιά λύπη» της, λέγοντας ότι ο Τσάβες ήταν ο «ηγέτης μιας ιστορικής κίνησης» και «ένας αξέχαστος επαναστάτης». 

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας, μέλος των χωρών της Μπολιβαριανής Συμμαχίας την οποία εμπνεύστηκε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ανέφερε ότι «ποτέ δεν πεθαίνουν οι εξαιρετικοί και μεγάλοι άνδρες, όπως ο Ούγκο Τσάβες».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου