Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Πέθανε ο δημιουργός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Λ. Εφραίμογλου



            Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Λάζαρος Εφραίμογλου, πρόεδρος και θεμελιωτής (το 1993) του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Είχε γεννηθεί το 1932 στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, καταγόμενους από τη Σπάρτη Πισιδίας Μικράς Ασίας. Η  επιχειρηματική του δραστηριότητα αφορούσε κυρίως την κλωστοϋφαντουργία, αλλά και κατασκευές, τραπεζικό τομέα και εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Επίσης δραστηριοποιήθηκε στα κοινά  και συγκεκριμένα στο ΕΒΕΑ, στην Ένωση Επιμελητηρίων Ευρώπης και από το 1989 - 1993 διετέλεσε βουλευτής της ΝΔ.  

 

                               

                                     

                                  Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

 

      Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο στην Ελλάδα, εγχείρημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην προαγωγή του Πολιτισμού και υπήρξε το αποτέλεσμα ενός οράματος του Λ. Εφραίμογλου, που το υλοποίησε γρήγορα. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει, η αφορμή δόθηκε, όταν σε ένα ταξίδι με αποστολή του Συμβουλίου της Ευρώπης στη Μ. Ασία αντίκρυσε πολλές ξεχασμένες αρχαίες ελληνικές πόλεις.

Σήμερα το Ίδρυμα αποτελεί μια σπάνια εστία πολιτισμού και εκπαίδευσης με κέντρο τη διαχρονική ιστορική παρουσία και δράση του Ελληνισμού εκτός ελλαδικού χώρου και με αξιοποίηση των τεχνολογικών εξελίξεων της πληροφορικής, χρήση οπτικοακουστικών μέσω διαδραστικών θεμάτων. Πλέον, όποιος μπει στο Διαδίκτυο μπορεί να ταξιδέψει στις αρχαίες πόλεις, να περιηγηθεί στις αίθουσες των αρχαίων ναών, να κάνει ένα απέραντο ταξίδι στην αρχαιότητα, στο Χώρο και στο Χρόνο.





Ψηφιακή αναπαράσταση τμήματος της Ακρόπολης

Το Κέντρο έχει ήδη εισέλθει στο χώρο των εκδόσεων  και των κινηματογραφικών παραγωγών με αρχαιολογικά και ιστορικά θέματα. Επίσης υπάρχει τράπεζα πληροφοριών μέσα από μια συστηματική συλλογή, καταγραφή, ηλεκτρονική οργάνωση και προβολή πληροφοριών για τη διαχρονική ιστορική παρουσία και δράση του Ελληνισμού εκτός ελλαδικού χώρου

 

 

 

Από τη διαδραστική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο

 

Ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή του στην καταγραφή της ιστορίας των προσφύγων από τη Μ. Ασία, με μαρτυρίες, έρευνα γενεαλογικών δένδρων κλπ.

 

       

      Τελευταίως  το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αντιμετώπισε οικονομική κρίση, ήρθαν στη δημοσιότητα διαμαρτυρίες των εργαζομένων για πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, έλαβε δε, κάποια  κρατική επιχορήγηση.

http://www.ime.gr/cosmos/

 

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου