Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Μουσούντα, μια παραδοσιακή συνταγή των Μεσογείων, ιδανική για τη Σαρακοστή


  

  

      Πρόκειται για μια χορτόπιττα χωρίς φύλλο,  με βασικό συστατικό το σπανάκι. Συναντάται σε όλα τα Μεσόγεια, αλλά  και στα αρβανιτοχώρια της νότιας Εύβοιας, όπου την φτειάχνουν με άγρια χόρτα. Σύμφωνα με Σπαταναία νοικοκυρά, το μυστικό για μια καλή μουσούντα,* είναι να γίνεται λεπτή. Επίσης, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες χορτόπιττες, είναι η γεύση της κανέλλας... 

      

   Υ Λ Ι Κ Α

 
     για 1 μεγάλο ταψί

1 ½ κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
10 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει
200 γρ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκ. κανέλα
αλάτι, πιπέρι

      (Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές. Συχνή παραλλαγή στα Μεσόγεια, η προσθήκη πράσου και επιπλέον μπαχαρικών).

 

                                                      Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η


       Πλένετε πολύ καλά τα χορταρικά και τα ανακατεύετε όλα μαζί σε μία μεγάλη λεκάνη, ρίχνετε το αλάτι και τα τρίβετε τα χέρια σας μέχρι να μαραθούν.
Έπειτα ρίχνετε το μισό ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και αλεύρι, μέχρι να "πιει" το νερό που έχει μείνει από το πλύσιμο. Ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους.
Παίρνετε ένα ταψί, λαδώνετε λίγο την επιφάνεια του και στρώνετε μέσα το μείγμα. Το πάχος της πίττας δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 εκ.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά. Αφήνετε να κρυώσει, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε…

 

 

*Προφέρεται περίπου μ(ο)σ'ντα) δηλ. με τόνο στο "σ".  Η προέλευση της λέξης και η σημασία της, άγνωστη.

 

 

5 σχόλια:

  1. Νομίζω, είναι το πιο χαρακτηριστικό έδεσμα από την παραδοσιακή κουζίνα των Σπάτων και γενικότερα των Μεσογείων. Λιτό και συγχρόνως εύγευστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κανέλα;?!!!
    Σίγουρα; πρώτη φορα ακουω κανελα να μπαινει σε πιτα...αλμυρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Σπάτα έτσι την φτάχνουμε και είναι πεντανόστιμη. Η κανέλα μπαίνει σε πολλά φαγητά αρμυρά, π.χ. κοτόπουλο και κόκκορα κοκκινιστό, χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι και σε πολλά άλλα. Αν είδες την ταινία "Πολίτικη Κουζίνα", την έβαζαν και σε κεφτέδες! Τη μουσούντα την προτιμώ χωρίς προσθήκη αυγών, τυριού κλπ., διότι τότε μοιάζει με την κοινή σπανακοτυρόπιτα, απλώς χωρίς το φύλλο. Σκέτη, θυμίζει παλιά, αυθεντική, λιτή τοπική κουζίνα... Πάντως έχω δε σε άλλες αρβανίτικες περιοχές να τη φτιάχνουν χωρίς κανέλα, να βάζουν ντόπια χόρτα κλπ. Οπότε, διαλέγεις και παίρνεις!

      Διαγραφή
  3. Μουσούντα χωρίς κανέλα και μπόλικο αλατοπίπερο δεν είναι μουσουντα,ειναι κατι άλλο!!Δοκιμάστε προσθέτοντας και καυκαλιθρες..Συνταγή Καλυβιωτικη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή