Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

"Σουλεϊμάν": Μήπως πρέπει να επέμβει το ΕΣΡ;



     
      Δεν πρόκειται μόνο για άλλο προϊόν τηλεοπτικής υποκουλτούρας και δεν έχει να κάνει αν είναι τούρκικο ή οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε υπάρχει αξιόλογος τουρκικός κινηματογράφος, που απεικονίζει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας και τον οποίο σπανίως βλέπουμε στην τηλεόραση. Αν ο "Σουλεϊμάν" ήταν ένα πραγματικά ιστορικό σήριαλ, θα είχε επίσης ενδιαφέρον, διότι αφενός υπήρξε ο σημαντικότερος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αφετέρου αφορά την περιοχή μας.

Ως προς μεν την ιστορικότητα του σήριαλ, παραθέτουμε τα χαρακτηριστικά λόγια του πολύ γνωστού Τούρκου ιστορικού Yusuf Halaçoğlu: "Το να παρακολουθείς τη σειρά 'Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής', είναι αυτοκτονία"! Πολλές επικρίσεις δέχτηκε επίσης η σειρά και από άλλους Τούρκους ιστορικούς, αλλά και από τον Ερντογάν ακόμη.  

H σειρά δεν είναι μόνο ανιστόρητη στα γεγονότα, αλλά έχει ατυχήσει και στην αναπαράσταση του κλίματος της εποχής. Υπάρχουν ...πυροτεχνήματα, δυτικότροπα γυναικεία κοστούμια, οι δε  ενδυμασίες των  Οθωμανών, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πλοία,  είναι ...άλλου αιώνα!

 

                                    Ο "Σουλεϊμάν" του εκμαυλισμού

     

      Το χειρότερο σ' αυτή την "ιστορική" σαπουνόπερα είναι όχι μόνο η έλλειψη αισθητικής, αλλά το γεγονός, ότι προβάλλεται αρκετά νωρίς και    α ν ή λ ι κ ο ι   θεατές,  βλέπουν:

- Να εξυμνείται ο αυταρχισμός και η δεσποτεία, με παντελή απουσία δικαστικής κρίσης. Απόλυτη υποταγή ακόμα και σε προσταγές για τέλεση βασανιστηρίων και δολοφονιών, ακόμα και μωρών!

- Σε κάθε επεισόδιο να κυριαρχεί η εξαγορά της σιωπής των υπηκόων, ο χαφιεδισμός, ο εκμαυλισμός, πάντα με μόνο μέσο το "μπαξίσι"...

-Ως συνήθεις τρόποι σωφρονισμού, να προβάλλονται οι εικονικές εκτελέσεις!

- Σε πρόσφατο επεισόδιο βήμα - βήμα διαδικασία   α π α γ χ ο ν ι σ μ ο ύ    μέσα στο χαρέμι. 

- 'Ολο το σήριαλ να βασίζεται στον εξευτελισμό της έννοιας της   γ υ ν α ί κ α ς. Από τη μία πλευρά να παρουσιάζεται ένα άβουλο ον, προωρισμένο για τη σεξουαλική ικανοποίηση των ηγεμόνων και για την αναπαραγωγή, πράγμα αληθές στη ζωή των οθωμανικών χαρεμιών βέβαια. Από την άλλη πλευρά όμως, να αποδίδονται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες, όλες οι ίντριγκες, οι δολοπλοκίες, οι συνωμοσίες, η εκδικητική μανία, οι φόνοι, ακόμα και στις περιπτώσεις που η Ιστορία τις έχει αποδώσει ξεκάθαρα στον ίδιο το Σουλεϊμάν το  Μεγαλοπρεπή (όπως είναι οι δολοφονίες του μεγάλου Βεζύρη Ιμπραήμ και του γιου του Σουλεϊμάν, Μουσταφά, επειδή εποφθαλμιούσαν το θρόνο) ... 

      Ας ξεκουνηθεί λίγο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Δεν είναι δυνατόν  να προβάλλεται σε ώρα που σίγουρα παρακολουθούν ανήλικοι, ένα τηλεοπτικό υποπροϊόν που   β λ ά π τ ε ι   π ο λ λ α π λ ώ ς. 

                                                                                                                                 

 












                          






1 σχόλιο:

  1. Το σηριαλ ειναι ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΝΑΛΗΘΕΣ,ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΧΥΔΑΙΟ,ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ακομα και στην Τουρκια ,οπου δεν εχει την επιτυχια της Ελλαδας.Φαινεται οτι οι Τουρκοι ξερουν καλυτερα την Ιστορια τους,ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ.Ακουσα τον υπευθυνο παραγωγης του εν λογω, Τουρκο, να επαιρεται για το ποσο μεγαλη πολιτισμικη επιτυχια της Τουρκιας στο ΕΩΤΕΡΙΚΟ(λεγε με Ελλαδα)εχει η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟς,και ντραπηκα.ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΛΝΑΜΕ ΕΜΕΙς ΤΑ ΠΡΩΙΝΑΔΙΚΑ ΚΑι μεσημεριαναδικα για να εκπολιτισουμε τους Τουρκους.Ε ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΑΓΟΡΑΖΑΝ.ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ.ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΜΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ.Μετα μας πειραζει που θα γινουμε ..Βουλγαρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή