Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Η Αλβανία γυρίζει σελίδα με τον Έντι Ράμα

 
 

     

     

      Ο 48χρονος Έντι Ράμα, ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, νίκησε κατά κράτος στις εκλογές της Κυριακής, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 80 έδρες (σε σύνολο 140) και παραμερίζοντας τον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος βλέπει την έξοδο έπειτα από οκτώ έτη στην πρωθυπουργία και δύο δεκαετίες στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας. Με εκσυγχρονιστικό και φιλοευρωπαϊκό προφίλ, ο Ράμα, μέχρι πρότινος δήμαρχος των Τιράνων, επικράτησε ως επικεφαλής ενός συνασπισμού κομμάτων, έχοντας τη στήριξη και της ελληνικής μ ε ι ο ν ό τ η τ α ς.

Η εκλογική διαδικασία ωστόσο, πιστή στην αλβανική «παράδοση» των τελευταίων δύο δεκαετιών,σημαδεύτηκε από καταγγελίες περί νοθείας και από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων.

 

                                       Ποιός είναι ο Ράμα

 

     Γιός ενός γλύπτη από το Δυρράχιο και μιας γατρού, συγγενούς μάλιστα του Χειμαρριώτη Σπύρου Κολέκα, μεγάλου στελέχους του παλαιού καθεστώτος,  ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής, προτού στραφεί στην Τέχνη. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, μετανάστευσε στη Γαλλία όπου ακολούθησε καριέρα ζωγράφου. Επέστρεψε στην Αλβανία το 1998, έπειτα από πρόσκληση του τότε πρωθυπουργού Φάτος Νάνο,  για να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Πολιτισμού. 

 

       Το 2000 μεταπήδησε στη   δ η μ α ρ χ ί α    των Τιράνων όπου παρέμεινε για  11 χρόνια.   Κατεδάφισε εκατοντάδες αυθαίρετα κτίσματα, διαπλάτυνε τους δρόμους, μεγάλωσε τα πάρκα, φύτεψε χιλιάδες δέντρα και προσέθεσε  χ ρ ώ μ α   στην πόλη βάφοντας τις προσόψεις πολλών παλαιών κτιρίων ( φωτ. αριστερά), προκαλώντας παγκοσμίως αίσθηση για τη δραστηριότητά του.   Το 2004 τιμήθηκε ως ο καλύτερος δήμαρχος στον κόσμο από την οργάνωση  C i t y    M a y o r s  και το 2005 ως ένας από τους  «Ευρωπαίους ήρωες»  του περιοδικού «T i m e».

Παράλληλα ωστόσο,  βρέθηκε και στο στόχαστρο έντονης κριτικής για τα προβλήματα στο νερό και ηλεκτρικό, αλλά και για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

      Σε μια χώρα που ο μέσος μισθός δεν ξεπερνά τα 330 δολ. μηνιαίως, η ανεργία φλερτάρει ανεπισήμως με το 30% και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σημαντικά (προκαλώντας επικριτικά σχόλια από την Παγκόσμια Τράπεζα), ο  Έντυ Ράμα έρχεται να αναλάβει τα ηνία σε μια περίοδο στασιμότητας, με την αποστολή να αναζωογονήσει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά τη γειτονική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου