Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η Κροατία μέλος της Ε.Ε. - Επέκταση της γερμανικής επιρροής




     Η Κροατία αποτελεί πλέον, από τα ξημερώματα της Κυριακής, το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι σημαίες της Ε.Ε. κυμάτιζαν στη κεντρική πλατεία του Ζάγκρεμπ, όπου πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το γεγονός.

Η χώρα των 4,4 εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί μία από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ε. Ε.  το 2004, ενώ σύμφωνα με το "Reuters",  οι λοιπές, Σερβία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και F.Y.R.O.M. δεν πληρούν ακόμα τα κριτήρια.

Όμως και η Κροατία στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά πληρεί τα κριτήρια, αφού από το 2009 βρίσκεται σε συνεχή ύφεση! Οι Γερμανοί και η ΕΕ, προκειμένου να την εντάξουν, υποχρέωσαν τις κυβερνήσεις της να ιδιωτικοποιήσουν τις κρατικές επιχειρήσεις και να προχωρήσουν σε δεκάδες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων και όλες αυτές τις κοινωνικές αθλιότητες που ταυτόχρονα όμως καταστρέφουν την οικονομία κάθε κράτους. Το αποτέλεσμα είναι η Κροατία, με το που εντάσσεται στην ΕΕ, να είναι ταυτόχρονα υποψήφια για… διάσωση από χρεωκοπία (!), όπως έγραφαν την περασμένη εβδομάδα οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.

Η ένταξή της , θεωρείται ότι οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, καθότι πρέπει να λειτουργήσει ως παρότρυνση για "σταθεροποίηση" και άλλων βαλκανικών χωρών, όπως η Σερβία,  γράφει με σημασία,  η «Frankfurter Allgemeine». 

     

     Πάντως κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η ένταξη μιας χώρας σαν την Κροατία, παραδοσιακά γερμανόφιλης (από την εποχή των ναζί κιόλας), στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  σημαίνει αναντίρρητα επέκταση της γερμανικής επιρροής...

 

 

 

Πηγές: Το άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο  seisaxthiablog.gr και imerissia.gr


 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου