Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Reuters: Ουτοπία η ανάκαμψη για την Ελλάδα


     
 

 

       Σε δημοσίευμά του το Reuters επισημαίνει,  ότι μπορεί με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης η Ελλάδα να ξεγλίστρησε πάλι από τη μεγαλύτερη πολιτικο-οικονομική της πρόκληση μέχρι τώρα, ωστόσο αυτή η «ανάσα» ίσως αποδειχθεί προσωρινή. Το πλήρωμα του χρόνου για την Αθήνα θα έλθει στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα επιστρέψει η  τρόικα, προκειμένου να συζητήσει για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2015 - 2016, αυξάνοντας τις προοπτικές για   π ε ρ α ι τ έ ρ ω   μ έ τ ρ α    λ ι τ ό τ η τ α ς    που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα πολιτική κρίση. 

«Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα γίνει δυσκολότερη τόσο οικονομικά, όσο και πολιτικά», δήλωσε ο Φρέντερικ Έρικσον, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τη Διεθνή Πολιτική Οικονομία, στις Βρυξέλλες. «Μεταθέτουν απλά το θέμα για λίγους μήνες μετά... και διερωτάται αν θα συνεχιστεί αυτή η παρωδία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης, όπου ο καθένας γνωρίζει τι συμβαίνει- ότι είναι ουτοπικό για την Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα».

Η τελευταία έκθεση της τρόικας έδειξε ότι μετά τρία χρόνια και 200 δισ. ευρώ βοήθειας, η Ελλάδα παραμένει σε αναταραχή. 

Ακόμη και αν βγει ζωντανή και από την επόμενη έκθεση, έχει να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό, το οποίο μπορεί να λυθεί μόνο με μία επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους από την Ευρωζώνη.

Ολα αυτά έχουν εγείρει και τα ερωτήματα για το κατά πόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα στήριξης που δεν έχει μειώσει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμα επίπεδα..., προσθέτει το Reuters. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν, ότι η αναδιάρθρωση αυτού του χρέους είναι αναπόφευκτη, γιατί η ελληνική οικονομία έχει εκτραπεί από τις προβλέψεις για ανάπτυξη και δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2021.. Το ΔΝΤ,  εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό 5,5-9,5 δισ. ευρώ τα έτη 2015-2016

«Ακόμη και με μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει για περισσότερο χρόνο σε πρόγραμμα στήριξης», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Με την ιστορία να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα αποτυχίες στις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και για επίτευξη των στόχων, οι αμφιβολίες για το μέλλον είναι πολλές», καταλήγει το δημοσίευμα. 

 

Πηγή: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου