Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Βιβλιοθήκες πάνω στην παραλία


..όχι βέβαια στην Ελλάδα και ας είναι η γενέτειρα του Πλάτωνα!  Άλλωστε, πού να μείνει ...χώρος. Εδώ τα beach - bar κρίνονται πιο απαραίτητα. Επίσης και οι κάθε λογής καλοκαιριάτικες συναυλίες των  "εκλεκτών" αηδών, συγγνώμη, αοιδών!

Αντίθετα, σε πάμπολλα μέρη στον κόσμο, από την Αμερική μέχρι τα Βαλκάνια, μπορεί κανείς να δει την αγάπη για το διάβασμα να δημιουργεί βιβλιοθήκες ακόμα και στις πλαζ.

Ιδού μερικά παραδείγματα: 

 

Μια ενδιαφέρουσα πατέντα της Matali Crasset στην παραλία Istres της Προβηγκίας στη νότια   Γ α λ λ ί α. Ράφια με βιβλία είναι τοποθετημένα στο κέντρο της κατασκευής και περιμετρικά είναι τα τρία σκίαστρα για τους αναγνώστες. 

 

Μία από τις πολλές βιβλιοθήκες παραλίας που λειτουργούν εδώ και χρόνια κάθε καλοκαίρι στην   Ο λ λ α ν δ ί α.  Βλέπουμε τη βιβλιοθήκη στη παραλία του  IJmuiden βορειοδυτικά του Άμστερνταμ, από την οποία πέρασαν το προηγούμενο καλοκαίρι 3.325 άτομα!

 

Πεντακόσια βιβλία σε πέντε γλώσσες διαθέτει η βιβλιοθήκη στην παραλία του Τελ - Αβίβ στο   Ι σ ρ α ή λ. Τη λειτουργεί ο Δήμος του Τελ - Αβίβ. Παρέχεται επίσης η δυνατότητα για ηλεκτρονική ανάγνωση.

 

 

Στις   Η ν ω μ έ ν ε ς   Π ο λ ι τ ε ί ε ς   η κινητή βιβλιοθήκη - ποδήλατο του  Levinson παρκάρει σε πάρκα, παραλίες και γενικά σε κοινόχρηστους χώρους και δανείζει ή χαρίζει βιβλία. Πρόκειται για τον Αμερικανό ακτιβιστή που παρέχει βιβλία προερχόμενα  από δωρεές εκδοτών με στόχο την ενίσχυση της αγάπης για το βιβλίο και την πνευματική καλλιέργεια. 



 

 

 

Στη   Γα λ λ ί α   πάλι, στο Βορρά, η αυτοδιοίκηση στο διαμέρισμα Saint - Maritime, εδώ και επτά χρόνια εφαρμόζει με επιτυχία το πρόγραμμα "διάβασμα στην παραλία" ("lire a la plage"). Εγκαθιστά κάθε καλοκαίρι καμπάνες με 1000 βιβλία η κάθε μία, σε 12 παραλίες, οργανώνοντας συγχρόνως δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο για μικρούς και μεγάλους. Αυτές οι παραλιακές βιβλιοθήκες έχουν ήδη δεχτεί πάνω από διακόσιες χιλιάδες επισκεπτών! 

 

Αλλά και η γειτονική μας   Β ο υ λ γ α ρ ί α,   ήδη εγκαινίασε βιβλιοθήκη στo παραλιακό θέρετρο Albena στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται μάλιστα για ειδική κατασκευή με ανθεκτικότητα στις συνθήκες και σταθερότητα στο έδαφος. Διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων σε 10 γλώσσες...

 

 

Πηγές: bbc.com, jpost.com, denhaag.nl, boekendingen.nl

 

 

2 σχόλια:

  1. Στις παραλίες στην Ελλάδα έχουμε:

    καφετέριες

    νυχτερινά σκυλάδικα

    μπητς μπαρ

    μουσικές συναυλίες (καμμία σχέση με τη μουσική)από καλλιτέχνες που στο τέλος χαιρετάνε ναζιστικά και τα βόδια από κάτω πληρώνουν και χειροκροτάνε!

    τον Ρέμο στο Νάμμος

    τους λιμενικούς στη Μυτιλήνη να παραχωρούν το λιμάνι λες και είναι το χωράφι του παππού τους σε έναν Βέρτη και να διώχνουν την αστυνομία σαν μπράβοι του!

    Αφού έχουμε τόσα πολιτιστικά και άλλα τόσα, τί να τις κάνουμε τις βιβλιοθήκες. Επίσης όταν εμείς δίναμε τα φώτα, αυτοί ήσαν πάνω στα δένδρα. Αυτοί να διαβάζουν. εμείς χορτάσαμε σοφία και δε μας χρειάζεται άλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αρέσει η έκφραση "θα γίνουμε σαν τη Βουλγαρία". Αυτή η τεράστια βιβλιοθήκη πάνω στην αμμουδιά σε ένα τουριστικό συγκρότημα, έκανε το γύρο του ίντερνετ. Σε μας έγιναν θέμα διεθνές, τα χάλια της βραδιάς του Ρέμου και της ρεμούλας στη Μύκονο. Και ακόμα δεν έχει μαθευτεί το σουξέ του άλλου τραγουδιάρη, του Γονίδη, που χαιρέταγε αλά Χίτλερ τις προάλλες στη παραλία της Κουρούτας στην Ηλεία.
    Οι παραλίες μας κατάντησαν χώροι είτε πανάκριβων resort για ινκόγκνιτο διασημότητες "πάσης" προελεύσεως είτε για μαφιόζικα κέντρα της νύχτας είτε για να δέχονται τις κραιπάλες των μεθυσμένων τουριστών της υφηλίου στα αναρίθμητα beach-bar.
    Πολιτισμός και περιβάλλον; Σε μας δεν περνάνε αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή