Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Το Λούβρο ζητά δωρεές για τη "Νίκη της Σαμοθράκης"








       Από Τρίτη δε θα εκτίθεται στο Λούβρο η "Νίκη της Σαμοθράκης". Το υπέροχο μεγάλων διαστάσεων αριστούργημα της ελληνιστικής εποχής που υποδέχεται τους επισκέπτες εντυπωσιακά στην είσοδο του μουσείου, σε περίοπτη θέση στην κορυφή σκάλας και πάνω σε μαρμάρινη πλώρη πλοίου, αποσύρεται για εργασίες  σ υ ν τ ή ρ η σ η ς. Το μουσείο ξεκίνησε εκστρατεία με τίτλο "όλοι μαικήνες", προκειμένου να συγκεντρώσει από δωρεές ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το άγαλμα χρονολογείται μεταξύ και 220 και 190 π.Χ., είναι από παριανό μάρμαρο και φιλοτεχνήθηκε από άγνωστο καλλιτέχνη της ελληνιστικής εποχής για να τιμήσει τη θεά Νίκη, αλλά και μια ναυμαχία, χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιά. Έχει  ύψος 3,28 μ. (με τα φτερά) και 5,58 μ. με τη μαρμάρινη πλώρη πλοίου πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο σήμερα.

Βρέθηκε στο ναό των «Μεγάλων Θεών» ή Καβείρων της Σαμοθράκης, το 1863.   Στο Λούβρο εκτίθεται από το 1864.

 

 

Το κόστος αποκατάστασης ανέρχεται σε τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το μουσείο έχει ήδη συγκεντρώσει το ποσό των τριών εκατομμυρίων από διαφορές δωρεές. Μένει ακόμη ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο ελπίζει να συγκεντρώσει μέσω της έκκλησης έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν τις δωρεές τους μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση www.louvresamothrace.fr ή www.tousmecenes.fr.

Σύμφωνα με την γαλλική φορολογική νομοθεσία, το ποσό που θα καταβληθεί εκπίπτει κατά 66% από τη φορολογία για τους ιδιώτες και κατά 60% για τις επιχειρήσεις.

Η "Νίκη της Σαμοθράκης" θα επιστρέψει στη θέση της το καλοκαίρι του 2014. Η αποκατάσταση της σκάλας θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2015.  

 

                       Δήλωση του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών

"Aν οι Γάλλοι και το Λούβρο, έχουν πρόβλημα, εμείς εφόσον μας επιστρέψουν τη Νίκη της Σαμοθράκης, είμαστε έτοιμοι και να το συντηρήσουμε και να το αναδείξουμε", είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου