Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

6.000 άνθρωποι στη Μακρόνησο για την παράσταση "Ποιός τη ζωή μου"




Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης / "Ε"



                 Το άγονο αυτό νησί, ένα τοπίο που «είναι σκληρό σαν τη σιωπή» και  που έχει κηρυχθεί επίσημα ως ιστορικός τόπος, το Σάββατο βράδυ απέκτησε μια διαφορετική εικόνα. Με δύο πλοία σε έξι δρομολόγια και άλλα πλωτά μέσα αποβιβάστηκαν πάνω από 6.000 θεατές, για να παρακολουθήσουν την παράσταση- αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του    Μ ί κ η    Θ ε ο δ ω ρ ά κ η,   με τον τίτλο "Ποιός τη ζωή μου". Η παράσταση στη Μακρόνησο ήταν δωρεάν και οι θεατές κατέβαλλαν μόνο τα εισιτήρια του πλοίου, τα οποία όμως εξαντλήθηκαν αμέσως.

 

 

 

 

 

Ο κόσμος άρχισε να φτάνει στο νησί από τις έξι το απόγευμα και οι τελευταίοι αποβιβάστηκαν στις 9 μ.μ. Τους «υποδέχονταν» οι ήχοι των μουσικών έργων του  Μίκη Θεοδωράκη και όσοι έφτασαν με το φως της ημέρας, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα μνημεία που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι.

Στη σκηνή εικοσιπέντε ηθοποιοί και χορευτές, τέσσερις τραγουδιστές και έντεκα μουσικοί παρουσίασαν περισσότερα από 50 τραγούδια- σταθμούς στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στιγμιότυπα από τη ζωή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, ζωή άμεσα συνυφασμένη με τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα της νεότερης Ελλάδας.  «Έζησα στον πυρήνα της τραγωδίας» εξομολογείται χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της παράστασης ο υποδυόμενος τον Μίκη Θεοδωράκη ηθοποιός, Άρης Λεμπεσόπουλος.

 

 

 

 

 

 

Μ ε γ ά λ ο ς   α π ώ ν   από τη χτεσινή βραδιά ήταν ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης, η εύθραυστη υγεία του οποίου δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει ως τη Μακρόνησο. Πριν από την παράσταση ωστόσο, μεταδόθηκε ηχογραφημένο μήνυμά του. Καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης η   σ υ γ κ ί ν η σ η   ήταν διάχυτη και οι αντιδράσεις του κοινού στα γεμάτα συμβολισμούς μηνύματά της ενθουσιώδεις, με αποκορύφωμα το τραγούδι, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, «Θα σημάνουν οι καμπάνες», η ερμηνεία του οποίου ξεσήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων.

Η «αυλαία έκλεισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα με όλο τον θίασο να τραγουδά επί σκηνής το τραγούδι «Ποιός τη ζωή μου», που «δάνεισε» και τον τίτλο στην παράσταση.

      Στην παράσταση της Μακρονήσου οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς. Εργάστηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 150 άτομα με τη συνεργασία των δήμων Λαυρεωτικής και Κέας, ώστε να μεταφερθούν γεννήτριες, φωτισμοί, αλλά και περίπου 5.000 καθίσματα. Επίσης εργάστηκαν περίπου 200 εθελοντές, όπως  πρόσκοποι, μέλη των «Γιατρών χωρίς σύνορα» και του «Ερυθρού Σταυρού».

Την παράσταση έχουν ήδη παρακολουθήσει πάνω από   1 0 0. 0 0 0   θεατές στην περιοδεία της ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι γίνονται προσπάθειες η παραγωγή να παρουσιαστεί το χειμώνα και σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

 

 

 

 

   

 

Πηγή: enet.gr, in.gr


1 σχόλιο:

  1. Πρέπει να ήταν ξεχωριστή εμπειρία... Η παράσταση ήταν εδώ και μέρες sold out...

    ΑπάντησηΔιαγραφή