Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ...πρωτοφανές έλλειμμα





       Αντιδράσεις μέσα και έξω από την κυβέρνηση προκαλεί η ανακοίνωση περί πρωτογενούς πλεονάσματος, με πρώτη την Τράπεζα της Ελλάδος να το αμφισβητεί ευθέως, καθώς υπάρχει  τ ε ρ ά σ τ ι α    α π ό κ λ ι σ η  μεταξύ των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών και αυτών της Τράπεζας.  Το υπουργείο αναφέρει πλεονασματικό πρωτογενές αποτέλεσμα ύψους περίπου 3 δις ευρώ ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας για ελλειμματικό αποτέλεσμα ύψους 3,2 δις ευρώ.

Ακόμα και βουλευτές της ΝΔ αμφιβάλλουν και αναφέρονται σε πλεόνασμα ...απελπισίας. Ταυτόχρονα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση. 

Επίθεση σε όσους αμφισβητούν το πρωτογενές πλεόνασμα εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

       Είναι ολοφάνερο, πως το περίφημο πλεόνασμα τελικά "δημιουργήθηκε" από τα  οφειλόμενα προς τους έλληνες πολίτες που ακόμη το κράτος δεν έχει επιστρέψει και από έσοδα που εγγράφονται λάθρα και παραπλανητικά. Μια απλή ανάγνωση των υποσημειώσεων του πίνακα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι αρκετή: Δεν έχουν αποδοθεί κονδύλια παρότι έχουν εισπραχθεί από τα κοινοτικά ταμεία, δεν έχουν επιστραφεί φόροι,  δεν έχουν δοθεί πολυτεκνικά επιδόματα,  δεν έχουν εξοφληθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες κλπ.!

 


      Ο υπεύθυνος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Ευκλείδης  Τσακαλώτος, αποκάλεσε προϊόν "δημιουργικής λογιστικής" το πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ  στον κρατικό προϋπολογισμό που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για το οκτάμηνο. Έκανε  λόγο για «οφθαλμαπάτη» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θολώνει την εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών.

 

       Ο πρόεδρος των "Ανεξάρτητων Ελλήνων" Πάνος Καμμένος στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αναρωτήθηκε αν θα υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα, αν η κυβέρνηση δεν καθυστερούσε την καταβολή συντάξεων σε 500.000  συνταξιούχους και "πώς μια χώρα μπορεί να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, όταν χρωστάει εννιά δις ευρώ στην αγορά και στους έλληνες πολίτες";

 

 



1 σχόλιο:

  1. Καλά, τί γελοιοποίηση είναι αυτή; Ας πούμε ότι λένε ψέμματα και η αντιπολίτευση και οι βουλευτές της ΝΔ. Η Τράπεζα Ελλάδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή