Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Πέθανε η Κίττυ Αρσένη




     



Πέθανε η Κίττυ Αρσένη
Ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη των βασανιστών μετά την κατάρρευση της χούντας 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      Απεβίωσε μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο η ηθοποιός Κίττυ Αρσένη, καλλιτέχνις με ενεργό κοινωνική παρουσία και σημαντική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. Για τη δράση της αυτή φυλακίσθηκε και βασανίστηκε από τη χούντα των Συνταγματαρχών. 

Η Κίττυ Αρσένη, αδελφή του πρώην υπουργού Γεράσιμου Αρσένη,  γεννήθηκε το 1935 στο Αργοστόλι, τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Καρόλου Κουν και έπαιξε στα περισσότερα θέατρα της Αθήνας. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

       Το καλοκαίρι του 1967 συνελήφθη, βασανίστηκε φρικτά και καταδικάστηκε ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου. Το 1968 έφυγε παράνομα από την Ελλάδα και προσέφυγε για το θέμα των βασανιστηρίων των πολιτικών κρατουμένων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως  ενώπιον του   Συ μ β ο υ λ ί ο υ   τ η ς   Ε υ ρ ώ π η ς, όπου κατέθεσε επί πέντε ώρες ως μάρτυς, συμβάλλοντας έτσι στην καταδίκη του δικτατορικού καθεστώτος και την αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Μετά τη δικτατορία επέστρεψε στην Ελλάδα και έπαιξε και σκηνοθέτησε σε πολλά αθηναϊκά θέατρα. Υπήρξε γενική γραμματέας του ΣΕΗ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ελληνικής Αριστεράς (Ε.ΑΡ), μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου .

Ήταν μια από τους συγγραφείς του βιβλίου «Αλέξανδρος Παναγούλης: Πρωταγωνιστής και βάρδος της αντίστασης» και συγγραφέας του βιβλίου «Μ π ο υ μ π ο υ λ ί ν α ς   1 8», μια αυτοβιογραφική διήγηση της περιπέτειάς της επί Χούντας το 1967,  στα κρατητήρια της Γενικής Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας.

 

 

Φωτ. από:  thebest.gr

 

 

 

 

3 σχόλια:

  1. Με έχει ταράξει αυτή η φωτογραφία... Τί συγκλονιστική η έκφρασή της την ώρα που καταθέτει μπροστά στους βασανιστές της! Και να σκεφτούμε ότι ο λαός μας ξέχασε και τους ψηφίζει πάλι..... Πώς είναι δυνατόν; Πώς είναι; Καμμία δικαιολογία δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΥΜΑΜΑΙ ΠΩΣ Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΥΝΕ ΠΟΛΎ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ, ΕΛΕΓΕ ΠΟΣΟ ΑΓΧΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΕΞΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΗΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
    ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑ. ΔΕΝ ΤΗ ΝΙΚΗΣΕ Η ΧΟΥΝΤΑ, ΤΗ ΝΙΚΗΣΕ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΩΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά το να αντικρύσει κανείς τους βασανιστές του, πρέπει να είναι άλλο ένα φριχτό βασανιστήριο. Δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτά τα κτήνη είτε αθωώθηκαν είτε βγήκαν γρήγορα με μικρές ποινές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή