Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Ανοίγει το ανακαινισμένο Δημοτικό θέατρο Πειραιά

 



  

 

 

 

      Ύστερα από δέκα χρόνια "σιωπής" το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό. 

 «Νέα ευκαιρία να βγει ο Πειραιάς από το πολιτιστικό τέλμα» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της πόλης  Β α σ ί λ η ς   Μ ι χ α λ ο λ ι ά κ ο ς. 

Η λαμπερή τελετή των εγκαινίων θα πλαισιωθεί από εξαήμερες εκδηλώσεις. Βίντεο, μουσική και τραγούδι, έκθεση φωτογραφίας, με γενική επιμέλεια του Φωκά Ευαγγελινού, ενώ η σκηνογράφος Εύα Νάθενα έχει αναλάβει την εικαστική επιμέλεια της εκδήλωσης. 

 

 

 

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες οι Γιάννης Μπέζος, Σταμάτης Φασουλής, Δημήτρης Λιγνάδης, Ελένη Κοκκίδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Κερασία Σαμαρά, Θανάσης Αλευράς, αλλά κι ένας ράπερ της περιοχής. Τη δεύτερη μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωστές άριες του λυρικού ρεπερτορίου από τη σοπράνο Τζίνα Φωτεινοπούλου, ενώ για τους λάτρεις των μνημείων η φωτογραφική έκθεση της Μαρίας Κούκου θα αποκαλύπτει τα μυστικά του κτιρίου.

 

 

Το 8.000 τ.μ. και 600 θέσεων επιβλητικό αρχιτεκτόνημα του Ιωάννη Λαζαρίμου, που εγκαινιάστηκε το 1895 επί δημαρχίας Θεόδωρου Ρετσίνα, ελπίζει τώρα σε μια καινούργια αρχή. Το θέατρο αποπνέει κυρίως γαλλικό άρωμα και θυμίζει σε πολλά σημεία το περίφημο «Οντεόν» της γαλλικής πρωτεύουσας, αλλά δανείζεται και κάποια διακοσμητικά στοιχεία από το Εθνικό Θέατρο του Μονάχου.

 

 

Η μοναδική σκηνή του έχει κηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως μνημείο της ιστορίας της τεχνολογίας και θεωρείται ένα από τα ελάχιστα δείγματα εποχής στην Ευρώπη, διασώζονται δε άλλες δύο σε Τσεχία και Ιταλία. Περίτεχνη είναι και η διακόσμηση, ιδιαίτερα εκείνη που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες, όπως η ζωγραφιστή αυλαία της σκηνής και ο διάκοσμος στα στηθαία των θεωρείων. Εντυπωσιακός και ο τεράστιος επιβλητικός πολυέλαιος της πλατείας.

 

 

      To ιστορικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά έχει φιλοξενήσει παραστάσεις των  σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών, όπως Ροντήρη, Κουν, Σολομού, Σεβαστίκογλου, Ευαγγελάτου, Μινωτή κ.ά., ενώ στη σκηνή του έχουν εμφανιστεί μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού θεάτρου, όπως Κυβέλη, Κοτοπούλη, Παξινού, Μινωτής, Βεάκης, Λογοθετίδης, Κατράκης, Χορν, Λαμπέτη, Αρώνη, Καρέζη κ.ά. περιλαμβάνει θεατρικά έργα, όπερες, μουσικές συναυλίες. 

Συγχρόνως το ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο θα αποτελέσει κέντρο παράλληλων δράσεωνπου θα εξαπλωθούν σε όλη την πόλη και θα αφορούν στα εικαστικά, στη μουσική, στο λόγο. 



Τα εισιτήρια θα κυμαίνονται από 25 ευρώ (τα ακριβότερα), 18 και 8.

  

Για το πρόγραμμα 2013 - 2014, εδώ:  πρόγραμμα δημοτικού θεάτρου












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου