Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Ιω. Μεταξάς: Η ηρωοποίηση που στοιχειώνει ακόμα τη χώρα




Ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς

                      Αφού δεν καταδικάσαμε  π ο τ έ  αυτό που βλέπουμε εδώ....






                            

                              

                                  ....ήταν απόλυτα φυσικό να το ξαναδούμε... 

 

 

 

       Γενιές ολόκληρες γαλουχήθηκαν με το  "ΟΧΙ του Μεταξά" και την εν συνεχεία αγιοποίηση του δικτάτορα. Όμως:

 

- Κανείς δεν εξήγησε πως ο Μεταξάς δεν είχε καμμία απολύτως άλλη επιλογή, αφού η πολιτική της κυβέρνησής του ήταν ταυτόσημη με αυτήν των ανακτόρων, δηλαδή φιλοβρεττανική.  Ο ίδιος δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ιταλική επίθεση (30.10.1940), ότι ήταν   υ π ο χ ρ ε ω μ έ ν ο ς   ν α  α π ο ρ ρ ί ψ ε ι   το ιταλικό τελεσίγραφο,  καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα επενέβαινε στρατιωτικά  η Αγγλία...

Μάλιστα τον ...ανησυχούσε κιόλας το αγωνιστικό φρόνημα των Ελλήνων και έγραφε στο ημερολόγιό του το πρωί της 28ης, έκπληκτος : «Φανατισμός του λαού αφάνταστος»! Και την επομένη: «Με ανησυχεί η υπεραισιόδοξος Κοινή Γνώμη»! (Αλλά και ο Παπάγος δήλωνε στον επιτελάρχη Δυτ.  Μακεδονίας συν/ρχη Γεωργούλη:  «Θα ρίξωμεν μερικές τουφεκιές διά την τιμήν των όπλων»..)

  

- Κανείς δεν ανέφερε, ότι  ο επονομαζόμενος "εθνικός κυβερνήτης" επέβαλε σκληρή λογοκρισία, μέχρι σημείου να απαγορεύσει να διδάσκεται, μεταξύ των άλλων,  ο "Περικλέους Επιτάφιος" του Θουκυδίδη και η "Σοφοκλέους Αντιγόνη"!

 

- Κανείς δεν ανέφερε για τις αθρόες συλλήψεις πολιτικών αντιπάλων και τα απάνθρωπα  β α σ α ν ι σ τ ή ρ ι α   πολιτικών κρατουμένων,  επινόησης του άθλιου υπουργού Μανιαδάκη, ο οποίος έμεινε στην ιστορία για τον πάγο και το ρετσινόλαδο... Παρ' όλα αυτά, ο Καραμανλής τον περιέλαβε στα ψηφοδέλτια του κόμματός του και ο διαβόητος υπουργός του Μεταξά έγινε βουλευτής της ΕΡΕ!

 

- Αποσιωπάται ότι το μεταξικό καθεστώς προέβη στην εξής κατάπτυστη πράξη: Μετά την είσοδο των Γερμανών στη χώρα παρέδωσε στις 27 Απριλίου 1941, ως ομήρους, 1200 φυλακισμένους και εξόριστους πολιτικούς του αντιπάλους στους κατακτητές, με αποτέλεσμα 677   ν α    ε κ τ ε λ ε σ τ ο ύ ν.*

 

- Αποσιωπώνται τελείως οι αιματηρές οικονομικές θυσίες του ελληνικού λαού, που με  το υστέρημά του ανέλαβε το γιγαντιαίο οικονομικό κόστος της στρατιωτικής ετοιμασίας, με νέους φόρους και   δ ή μ ε υ σ η   κ α τ α θ έ σ ε ω ν.  Μάλιστα  ο «Έρανος υπέρ Αεροπορίας»,  έγινε φράση συνώνυμη με την κατάχρηση δημόσιου χρήματος, αφού χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την αγορά αεροσκαφών βρέθηκαν στα θυλάκια στελεχών και φίλων του Μεταξά**.

 

 - Φυσικά απεκρύβη επιμελώς το "βεβαρημένο" παρελθόν του Μεταξά, όταν η κυβέρνηση Γούναρη τον διέταξε το 1922 να αναλάβει επικεφαλής της Μικρασιατικής Εκστρατείας στην πιο κρίσιμη στιγμή και εκείνος αρνήθηκε να παράσχει υπηρεσίες προς την πατρίδα, "έκανε πίσω"! 

Για τη στάση του αυτή ο Γεώργιος Βλάχος σε άρθρο του στην "Καθημερινή" το 1922 τον εξευτέλισε: 

".. Άνθρωπε μικρέ, που περίμενες να κατασκευάσεις πρωθυπουργικόν φράκον από τα ράκη. Φύγ' απ' εδώ ανυπότακτε στρατιώτα των αναγκών μου, αυτόκλητε κηδεμών της ατυχίας μου, τ έ κ ν ο ν  ά χ ρ η σ τ ο ν, ά ν θ ρ ω π ε  μ η δ έ ν". ***

 

 


Ο Μεταξάς υποδέχεται τον  Γκαίμπελς στην Αθήνα το 1936...

 

 

 

 

                                                           Σημειώσεις

 

 

*Μαν.  Γλέζος, Εθνική Αντίσταση 1940-1945, τ. Β', Αθήνα, σ. 147

**Τάσος Βουρνάς, Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας 1909-1940, εκδ. αφων Τολίδη. Επίσης από την ιστορία αυτή έμεινε και  η έκφραση "έγινε της αεροπορίας"!

***Όλο το άρθρο εδώ: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2009/10/1922_30.html#.Umv67LPSXOo

 

 

      Λοιπές πηγές:

http://www.mouseiodimokratias.gr/greek/exhibition4.asp

http://www.efsyn.gr/?p=85046

http://anemourion.blogspot.nl/2013/02/4.htmlvii

«Η ελληνική οικονομία στον πόλεμο», «ΤΟ ΒΗΜΑ» 29/10/2000,  – Αρ. Φύλλου 13096 

«»

 

 

3 σχόλια:

  1. Προφητικός ο Γεώργιος Βλάχος της Καθημερινής το 22. Από τότε ονειρευότανε να γίνει πρωθυπουργός ο Μεταξάς! Αφού δεν τιμωρήθηκε τότε που τον διέταξαν να αναλάβει, και αυτός θρασύτατα αρνήθηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του, μας κάθισε στο σβέρκο το 36. Αφού του βάλαμε φωτοστέφανο του δικτάτορα, γιατί απορούμε που ο κόσμος ψηφίζει χρυσή αυγή χωρίς να ντρέπεται; Έτσι τον μάθανε έτσι κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΘΕΩΡΕΙΤΟ ΙΚΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ. ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΙΚΤΑΤΩΡ ΠΟΥ ΕΣΦΕΤΕΡΙΣΘΗ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β΄ ΚΑΙ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΕ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ ΚΑΤΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.
    ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟΝ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ, ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΚΑΙ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑΣ.
    ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΥΣΣΩΜΟΣ ΣΧΕΔΟΝ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΝ ΠΛΑΙΣΙΩΣΕ ΤΟ 1940, ΘΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΜΕΓΑ ΣΦΑΛΜΑ Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΑ ΩΣ ΗΡΩΑ ΚΛΠ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ, ΤΟ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑ "ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διέθετε πολύτιμη στρατιωτική κατάρτιση, αλλά δεν αρκούνταν στα καθήκοντα του στρατιωτικού. Ανήκε στην ανακτορική καμαρίλα, ένα πιστό φερέφωνο του στέμματος ήταν. Όσο για το αν είχε ή όχι υψηλό φρόνημα ο Μεταξάς, ας διαβάσει κανείς το ημερολόγιό του και θα πάρει μια ιδέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή