Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Οι "αγανακτισμένοι" της Τουρκίας ίδρυσαν κόμμα





Το έμβλημα του νέου κόμματος Γκεζί

        Τον Ιούνιο χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το πάρκο Γκεζί στην Κων/πολη, αρχικά για να εμποδίσουν την ανέγερση ενός ακόμη εμπορικού κέντρου. Σύντομα όμως η διαδήλωση πήρε μαζική μορφή, συγκεντρώνοντας τεράστιο αριθμό πολιτών,  που διαμαρτύρονταν για έλλειψη δημοκρατίας  και προσπάθεια ισλαμοποίησης της χώρας.

Τώρα, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τα αιματηρά γεγονότα του πάρκου Γκεζί, ιδρύθηκε  τ ο   π ρ ώ τ ο   κ ό μ μ α   δ ι α δ η λ ω τ ώ ν.  Αυτών των ειρηνικών διαδηλωτών, που είχαν ξεχυθεί τότε στους δρόμους της Τουρκίας και αντιμετώπισαν αυταρχισμό και αιματηρή καταστολή από την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Ονομάζεται Κόμμα Γκεζί (GEZI Partisi), από το ομώνυμο πάρκο της εξέγερσης. Έμβλημά του, ο κορμός ενός δέντρου σε σχήμα ανθρώπινου σώματος με ανοικτά χέρια, τα οποία κρατούν μια πράσινη μπάλα, που γράφει Κόμμα Γκεζί. Πρώτος στόχος του η αλλαγή του Συντάγματος:

 

 

   

 

«Δε γίνεται να αποκτήσουμε ένα δημοκρατικό σύνταγμα χωρίς να δώσουμε μάχη. Κανείς δε θα έρθει να μας προσφέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το δίκαιο σύνταγμα που δικαιούμαστε, οπότε η είσοδος στη Βουλή είναι απαραίτητη προκειμένου να αλλάξει το τουρκικό σύνταγμα», αναγράφεται χαρακτηριστικά στη σελίδα του  κόμματος στο Facebook.

 

 

 

Πηγή: philenews.com



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου