Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Αναμενόμενο το Νόμπελ Φυσικής για το μποζόνιο του Χιγκς




Φρανσουά Ενγκλέρ και Πήτερ Χιγκς στην ιστορική ανακοίνωση του CERN την 4η Ιουλίου 2012.



      Οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν: Την Τρίτη, η επιτροπή των βραβείων στη Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας ανακοίνωσε, ότι η ανακάλυψη του μηχανισμού μέσω του οποίου η ύλη αποκτά τη μάζα της, τιμά το φετινό Νόμπελ Φυσικής.  

Την ανώτατη τιμητική διάκριση στην Επιστήμη θα μοιραστούν ο 84χρονος  Βρετανός Πήτερ Χιγκς (Peter Higgs) και ο 80χρονος  Βέλγος Φρανσουά Ενγκλέρ (François Englert), «για τη θεωρητική ανακάλυψη ενός μηχανισμού που συμβάλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, και η οποία επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου στα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων του CERN».   

Πρόκειται αναμφίβολα για μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αποκαλύψεις όλων των εποχών, καθώς το «Μποζόνιο Χιγκς», επίσης γνωστό και ως «Σωματίδιο Θεός», ήταν το στοιχείο που έλειπε από τη θεωρία του Καθιερωμένου Προτύπου.

                                   

                                             Πήτερ Χιγκς

 

Γεννήθηκε το 1929 στη Βρετανία. Ως παιδί,  εξαιτίας του άσθματος, αλλά και των συχνών μεταθέσεων του πατέρα του, έχασε σχολικές χρονιές και αναγκάστηκε να διδαχθεί κατ' οίκον. Παράλληλα με τις λαμπρές του σπουδές και το πολυβραβευμένο επιστημονικό του έργο, ο Χιγκς υπήρξε ακτιβιστής για θέματα πυρηνικού αφοπλισμού και έντονα πολιτικοποιημένος, μη διστάζοντας μάλιστα να εκφράσει την αντίθεσή του για την πολιτική του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Έχει επίσης τη φήμη ενός εξαιρετικά σεμνού και απλού ανθρώπου ως προς τον τρόπο της ζωής του. Σήμερα είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, εκεί όπου διατύπωσε τη θεωρία του το 1964.

 

                                          Φρανσουά Ενγκλέρ 

 

      Γεννήθηκε το 1932 στο Βέλγιο. Κατά τον  Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε το διάστημα της Γερμανικής Κατοχής στη χώρα του, σε ορφανοτροφεία και παιδουπόλεις αποκρύπτοντας την εβραϊκή του καταγωγή και έτσι επέζησε του Ολοκαυτώματος. Έχει λάβει σωρεία επιστημονικών διακρίσεων και σήμερα είναι επίτιμος καθηγητής του Université libre των Βρυξελλών. Πρότεινε τη θεωρία του για το πώς η ύλη αποκτά μάζα το 1964 σε συνεργασία με τον εκλιπόντα συνάδελφό του Ρομπέρ Μπράουτ στον οποίο δεν απονεμήθηκε το βραβείο μετά θάνατον, διότι τα Νόμπελ απονέμονται μόνο σε επιστήμονες  εν ζωή.

 

 

Πηγές: kathimerini.gr, imerisia.gr,  telegraph.co.uk




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου