Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Πέθανε ο στρατηγός Γκιαπ, ήρωας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ

 



     
        Σε ηλικία 102 ετών πέθανε χτες ο στρατηγός Βο Νγκουέν Γκιάπ, η κορυφαία φυσιογνωμία των αγώνα του Βιετνάμ για εθνική ανεξαρτησία στους πολέμους κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας τη δεκαετία του '50 και της  αμερικανικής επέμβασης τις δεκαετίες '60 και '70.






"Αναπαύσου εν ειρήνη, ήρωα του λαού. Θα είσαι πάντα ο σπουδαιότερος στρατηγός μας", έγραψε ένας χρήστης του Facebook σε μια από τις πολλές αναφορές στον θάνατό του στρατηγού που κατέκλυσαν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όταν έγνε γνωστός ο θάνατός του.

   

                                  Εμβληματική  φυσιογνωμία

 

Ο Γκιάπ ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του σύγχρονου Βιετνάμ μετά τον ιδρυτή του, Χο Τσι Μινχ και θεωρείται επίσης ένας από τους σημαντικότερους στρατηγούς στην παγκόσμια ιστορία.

Νικώντας τους  Γ ά λ λ ο υ ς   στην ιστορική μάχη του Ντιεν Μπιεν Φου το 1953, η οποία σηματοδότησε το τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ασία, ο στρατηγός Γκιάπ έγινε ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής, που κατήγαγε περιφανή νίκη εναντίον μεγάλης δυτικής δύναμης στην Ασία. Ο ίδιος επέβλεψε την συντονισμένη "επίθεση του Τετ" εναντίον των   Α μ ερ ι κ α ν ώ ν  στο Νότιο Βιετνάμ το 1968, μια επιχείρηση που προκάλεσε μεγάλες απώλειες στις αμερικανικές δυνάμεις και συνετέλεσε αποφασιστικά στην ήττα τους.

 

 

Ο Βο Νγκουέν Γκιάπ (αριστερά) με τον Χο Τσι Μινχ (1950)

Με τον Χο Τσι Μινχ το 1950

                       

                                    Είχαν εκτελέσει την οικογένειά του

 

 

      Ο Γκιαπ γεννήθηκε το 1911 σε επαρχία της τότε Γαλλικής Ινδοκίνας, από αγροτική οικογένεια. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονονομικά και νομικά στο πανεπιστήμιο του Ανόι. Εντάχθηκε στο ΚΚ του Βιετνάμ το 1931 και προσχώρησε στον αγώνα κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας. Όταν οι Γάλλοι κήρυξαν  εκτός νόμου το ΚΚ το 1939, ο Γκιάπ διέφυγε στην Κίνα όπου γνώρισε τον   Χ ο   Τ σ ι  Μ ι ν χ    και εντάχθηκε στο μέτωπο για την ανεξαρτησία του Βιετνάμ.

Στη διάρκεια της εξορίας του στην Κίνα, πολλά μέλη της οικογένειάς του, ανάμεσά τους η σύζυγός του και ο πατέρας του, συνελήφθησαν, βασανίστηκαν και  εκτελέστηκαν από τους Γάλλους. Επέστρεψε στο Βιετνάμ το 1944 και πολέμησε τους Ιάπωνες κατακτητές. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ ο Χο Τσι Μινχ είχε ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Βιετνάμ, η Γαλλία προσπάθησε να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της Ινδοκίνας.

Ο Γκιαπ οργάνωσε την αντίσταση εναντίον των αποικιοκρατών με πόλεμο φθοράς που προκάλεσε τεράστιες απώλειες στους Γάλλους στο διάστημα 1946-1952. Η ήττα τους στο 1953 στο Ντιέν Μπιέν Φου από τις δυνάμεις του Γκιαπ, σήμανε το τέλος της γαλλικής αποικιοκρατίας στην Ινδοκίνα. Μετά τη νίκη στο Ντιέν Μπιέν Φου, ο Γκιάπ συνέχισε να διοικεί τα στρατεύματά του στη διάρκεια του πολέμου εναντίον των Αμερικανών και των συμμάχων τους του Νότιου Βιετνάμ, μέχρι την κατάληψη της Σαϊγκόν το 1975.



Μετά τους πολέμους ακολούθησε την πολιτική σταδιοδρομία χωρίς την ανάλογη εξέλιξη, λόγω της κριτικής που ασκούσε στην Κυβέρνηση. Μετά τον αποκλεισμό του  από το Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προτίμησε να αποσυρθεί, παραμένοντας σύμβολο για τη χώρα του και ζωντανός μύθος παγκοσμίως.

Ο γερουσιαστής John McCain, που πολέμησε στο Βιετνάμ και συνελήφθη αιχμάλωτος, με το άκουσμα του θανάτου του, τον χαρακτήρισε στο twitter, "εξέχουσα στρατιωτική ιδιοφυία". 

 

 

Πηγές: bbc.com, avgi.gr, nafteboriki.gr


6 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα ότι ζούσε ακόμα ο στρατηγός Γκιάπ. Θρύλος και σύμβολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εζησε για να δει να γινεται τουριστικο αξιοθεατο οι ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΗΡΑΓΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΒΙΕΤΝΑΜ και .στις οποιες πουλιουνται διαφορα αναμνηστικα στους Αμερικανους ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ. με το ονομα του και τα τοτε συμβολα.Εζησε να δει την ADIDAS και αλλες αμερικανικες εταιρειες να ραβουν τα παπουτσια τους στο φτωχο Βιετναμ.ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ. ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ,Τοσες ζωες γιαυτο χαθηκαν?
    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΙΔΟΣ και οποιος δεν την αισθανεται, ,μαλλον δεν θα αισθανθει και αλλα σημεια των καιρων και θα συνεχισει να πολιτικολογει.με αναμνησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια, επειδή ακολούθησε κομμουνισμός και φτωχή εργατιά στο Βιετνάμ (ενώ, ας πούμε, Ινδία, Πακιστάν, Ταϋλάνδη κ.ά. που δεν έχουνε κομμουνισμό, ευημερούν!), ο Γκιαπ, έπρεπε να παραδώσει την πατρίδα του στους αποικιοκράτες και στους εισβολείς που ρίχνανε τόνους ναπαλμ και βόμβες όσο οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι μαζί! Τί σημασία αν του εκτελέσανε την οικογένεια! Κακώς έδωσε μάθημα στους Γάλλους και στους Αμερικάνους, έπρεπε να σκύψει το κεφάλι. Ωραίο, έ;

      Ε ρε τί κάνουν οι κομματικές παρωπίδες! Εξαφανίζουν όχι μόνο κάθε ίχνος φιλοπατρίας και πολιτικής ωριμότητας, αλλά και την ....κοινή λογική!.

      Διαγραφή
    2. ΑΝ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ...ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ.?ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΩΠΙΔΑ ΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΞΗΓΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ.Αυτο ειναι πολιτικη ωριμοτητα,?Να μην μπορεις να ξεχωρισεις τα κομματικα απο τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ.ΤΗΝ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ? .
      την λογικη ευαισθησια που νοιωθει καθε σκεπτομενοσ ανθρωπος ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΡΑ. ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ?ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ?ΔΩΚΑΜΕΝ ΜΠΛΟΓΙΤΗ ΔΩΚΑΜΕΝ πριν απο σενα και μαλλον πολυ περισσοτερα απο εσενα.Αντε να δωσεις και εσυ τα φωτα της κομματικουρας, με υποθεσεις ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΜΝΗΤΗΣ ΠΡΩΙ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΤΣΙΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ,περι φιλοπατριας ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΑΙΡΟ κατι με συλληψεις εχει σχεση......ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ.
      ΕΕΕΕΕ ΡΕ ..ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΚΑΤ ΕΥΘΕΙΑΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ.....ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ......και το χειροτερο δεν το αντιλαμβανεται καν, εξ ου και θα διαριγνυει τα ιματια του, ποσο δημοκρατης ειναι ,,Αναμεινατε το επομενο τσιτατο.δημοκρατικης αριστερης αντιληψης ,εκτος αν μιλαει για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ ....αλλο δημοκρατικο κολπο.

      Διαγραφή
  3. Ο λεγόμενος «Κόκκινος Ναπολέων", ως στρατιωτικός ήταν αυτοδίδακτος! Είχε μια παράξενη τακτική που έμεινε στην ιστορία: Οι Βιετναμέζοι ξεκινούσαν την επίθεση μόλις βράδιαζε και σταματούσαν το ξημέρωμα. Μέρα με τη μέρα τα χαρακώματα των Γάλλων στο Ντιέν Μπιέν Φου έπεφταν το ένα μετά το άλλο και όσοι έμειναν ζωντανοί, στο τέλος παραδόθηκαν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τακτικής του, ήταν ότι έσερναν τα πυροβόλα τους κομμάτι κομμάτι στα βουνά, προκειμένου να περικυκλώσουν και να συνθλίψουν τον γαλλικό στρατό.
    Η νίκη του Γκιαπ στο Ντιεν Μπιεν Φου, αποτελεί αντικείμενο μελέτης ακόμη και σήμερα σε στρατιωτικές σχολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα έβαλε με δύο αυτοκρατορίες και αποτέλειωσε την αποικιοκρατία των δυτικών στην Ασία . Αργότερα διαφωνούσε και με την κομμουνιστική διακυβέρνηση, αλλά ποιός να τολμούσε να τιμωρήσει έναν ήρωα!
    Τώρα στη χώρα μας, ποιός τολμάει να τα βάλει με αυτους που μας συνθλίβουν όχι στρατιωτικά αλλά οικονομικά; Σε μας η λέξη αντίσταση απαγορεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή