Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

«Ημερολόγιο ελληνο – ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη»





      Ένα εξαιρετικό βιβλίο έπεσε στα χέρια μας αυτές τις μέρες της εθνικής επετείου. Πρόκειται για το "Ημερολόγιο ελληνο-ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη".

Είναι μια καλαίσθητη έκδοση 380 σελίδων, που έχει επιμεληθεί ο δραστήριος Δήμαρχος Σαρωνικού,  Πέτρος Φιλίππου και εξέδωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού με τις εκδόσεις ΑΩ, περιλαμβάνει δε ως παράρτημα και το "Ημερολόγιο Πολέμου του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου".

Είναι πολύτιμη μαρτυρία - ντοκουμέντο όλων των  γεγονότων όπως τα έζησε ο Χρίστος Πέτρου – Μεσογείτης, από τον Αύγουστο του 1940 που  επιστρατεύτηκε, μέχρι το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στην γενέτειρά του, τα Καλύβια Αττικής.

Ο συγγραφέας, εκτός όμως από τα του πολέμου, καταγράφει λεπτομερώς ένα οδοιπορικό τόπων και ανθρώπων σε Ελλάδα και Αλβανία. Αναφέρεται σε νοοτροπίες του Στρατού και της Αστυνομίας και των χωριών που διαβαίνει, χωρίς να διστάζει να αναφέρει και τα  αρνητικά μαζί με τα θετικά. Πάνω απ' όλα όμως, το βιβλίο αποτελεί μια συγκλονιστική μαρτυρία της πορείας προς το μέτωπο, αλλά και της περιπετειώδους επιστροφής...

 

 

                

                                      Χρίστος Πέτρου – Μεσογείτης

 

 

      Ο συγγραφέας είχε γεννηθεί στα Καλύβια Αττικής και είχε σπουδάσει αρχαιολόγος. Παράλληλα με αρχαιολογικές μελέτες στην Αττική και στην Κρήτη, ασχολήθηκε και με την επιγραφική επιστήμη και άφησε σημαντικές μελέτες. Είχε ακόμη εκπονήσει φιλολογικές εργασίες  και είχε δημοσιεύσει ιστορικές μελέτες και ποιήματα.

Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη λαογραφία και κυρίως με τους   Α ρ β α ν ί τ ε ς. Δυστυχώς, έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1944 σε ηλικία 35 ετών.

Το 1984 ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Καλυβίων εξέδωσε τα  "Άπαντά"  του,  με επιμέλεια Πέτρου Φιλίππου.

       Το "Ημερολόγιο ελληνο-ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη" μπορεί κανείς να το προμηθευτεί αντί 10€ από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού (ισόγειο Δημαρχιακού Μεγάρου)  και από τη Γραμματεία του Δημάρχου  (1ος όροφος), όλα δε τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό (Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου).

   

 

2 σχόλια:

  1. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΛΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΔΥΟ ΤΙΝΑ . ΟΙ ΕΓΚΟΜΙΑΖΟΝΤΕΣ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ Η ΔΕΝ ΜΕΛΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΥΤΟ , Η ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ , ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ . ΑΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ , ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ , ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ Η ΑΣΤΑΘΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΣΑΝ , ΕΙΝΑΙ , ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΑ . ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ένα ιστορικό ντοκουμέντο, όπως είναι το στρατιωτικό ημερολόγιο του Χρίστου Πέτρου - Μεσογείτη, αυτό που κρίνεται πρωτίστως είναι η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων που αναφέρει και όχι η ιδεολογία του ή οι αντιλήψεις του και μάλιστα με αναφορά σε - επιτρέψτε μας - παντελώς αστήρικτες εικασίες.. Και επ' αυτών (των ιστορικών γεγονότων δηλαδή) θα ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμη η αντιπαράθεση απόψεων.
      Εκτός και αν διαφωνείτε με την αθάνατη ρήση του Διονυσίου Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό».

      Διαγραφή