Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Στο ελληνικό κράτος περιέρχονται δύο επιστολές του Κολοκοτρώνη με τη φράση - ντοκουμέντο








      Δυο ιστορικές επιστολές του Γέρου του Μωριά, που γράφτηκαν το 1822 και  επρόκειτο να βγούν στη δημοπρασία, αγοράστηκαν μετά από διαπραγματεύσεις, από το υπουργείο Πολιτισμού, αντί  4000 ευρώ έκαστη. Η μία απευθύνεται προς τους Δημ. Πλαπούτα, Γ. Δημητρακόπουλο και Νικ. Μπούκουρα και περιλαμβάνει οδηγίες του Κολοκοτρώνη για τις μελλοντικές κινήσεις τους.

                                                 

 

                                                   

                                     "...με φωτιά και τζεκούρι"! 

 

 

      Η άλλη απευθύνεται προς το Δημητράκη Πλαπούτα και αποδεικνύει ότι η φράση «φωτιά και τσεκούρι», που έγινε γνωστή από επιστολή που έγραψε ο Κολοκοτρώνης το 1826 κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ ("φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!), στην πραγματικότητα πρωτογράφτηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε, όταν προσπαθούσε να ξεσηκώσει τους Έλληνες στην πολιορκία της Πάτρας.

Η συγκεκριμένη επιστολή είναι μία από τις σπάνιες που φέρουν τη σφραγίδα του Θόδωρου Κολοκοτρώνη και βρισκόταν για χρόνια στο συρτάρι ιδιώτη, αθέατη ως τώρα στο ευρύ κοινό και άγνωστη στην επιστημονική κοινότητα.


 

kolokotrwnisepistoli1

 

 

Ολόκληρο το κείμενο: 

 

 

"Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ' ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον".

 

15 Ιουνίου 1822, 

 

 Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών          Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

 

 

 


8 σχόλια:

  1. Στο Σαραβαλι τον αφησαν ξεκρεμαστο οι ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΑΙΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.Οταν εφυγε ο Κολοκοτρωνης, ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ κυνηγησαν τους ελληνες της Πατρας.Τοτε εφυγαν πολλοι Πατρινοι για την Ζακυνθο για να γλυτωσουν.ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΙΟΙ ηταν οι Ζακυνθομωραιτες.Επιβαβαιωνεται απο την επιστολη αυτη, πληρως ο Κυριακος Σιμοπουλος και η Ιστορικη του ερευνα ΠΟΥ ΕΠΕΙΔΗ ΕΘΙΓΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ, εξοβελιστηκε και πεθανε παμτωχος,παρα το τεραστιο συγγραφικο του εργο.Αξιζει να τον διαβασει κανεις ,ιδιαιτερα για τα του Ελληνικου εμφυλιου στην διαρκεια του απελευθερωτικου αγωνα.Θα καταλαβει πως πλαστογραφειται η Ιστορια που διδασκεται ,και ποιοι ειναι οι πραγματικοι ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΣ ΗΡΩΕΣ.

    ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Εκει εκπαιδευεσαι,με συγκεκριμμενους στοχους για συγκεκριμμενους λογους.Μαθαινεις διαβαζοντας μονος σου απο γραπτες πηγες πολλων πρωταγωνιστων πχ του Οικονομου,του Νικηταρα ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μοτίβο πάντως παραμένει το ίδιο. Οι Κοτσαμπάσηδες μας καταδυναστεύουν ακόμα και ο ελληνικός λαός μάλλον χρειάζεται φωτιά και τσεκούρι μήπως και σηκωθεί λιγάκι από τον καναπέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΚΩΣ. ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΧΕ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ, ΜΕ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ; ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤ' ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕΙ ......ΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για οσους κανουν οτι δεν καταλαβαινουν ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ, υπενθυμιζω οτι ο ξεσηκωμος εγινε κατα των ΤΟΥΡΚΩΝ.Δεν τους ψηφισαμε τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ.Αν σε περιοδο κυβερνησης ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ καποιοι επιθυμουν φωτια και τσεκουρι ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΧΑΡΗ.Δυσκολο πραγμα η δημοκρατια γιατι ΑΠΑΙΤΕΙ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ.Αντιθετα οι εμφυλιοι βασιζονται στην ανωριμοτητα ,το οπαδιλικι ,και στο απλοικο οποιος δεν συμφωνει μαζι μου ειναι προδοτης.Οι κραυγες και η ισοπεδωση των παντων ,η πολωση και η ελλειψη επιχειρημματων ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΟΧΛΟΚΡΑΤΙΑ .Συγνωμην φιλοι σε αυτο το παιχνιδακι δεν συμμετεχω γιατι εκτος απο ΑΝΤΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ το θεωρω ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.Οδηγει κατευθειαν σε ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ και τα δικαιωνει.Δεν χρειαζομαστε τσεκουρια ουτε στηλιαρια,οταν υπαρχει μυαλο, γνωση και ψυχραιμη αντιμετωπιση.ΤΑ ΣΤΥΛΙΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΕΚΟΥΡΙΑ ΑΛΛΟΥ.ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ αμεσως μετα τον πολεμο.Ενα χρονο χωρις κυβερνηση προπερσι και ειχαν ΑΝΑΠΤΥΞΗ 3%.Μονον οι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ειναι οι εξυπνοι και εξαγουν ρεζιλικι σε ολο τον κοσμο.γυρευοντας δανεικα .... ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΟΧΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟ.Το αν θελει κανεις, με φωνες και κραυγες να αποσεισει την συλλογικη μας ευθυνη δεν προσφερει για εμενα τιποτα.ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΕΚ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.Δηλαδη να παρουμε μερικοι τα τσεκουρια και να το παιξουμε Κολοκοτρωναιοι εναντιον των αλλων μισων που ψηφισαν αλιως.Αυτο προτεινετε?Και αυτο εγινε στην διαρκεια τουΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ εν οσω ο Ιμπραημ εξολοθρευε τον μισο πληθυσμο του Μωρια. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΙΝΕ ΜΑΘΗΜΑ ,ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΑΜΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΤΟΥ 45..

    2013 ΦΙΛΟΙ .21 ος ΑΙΩΝΑΣ.Παει και ο 19 ος και ο 20 ος.Δεν ειναι δυνατον να εχουμε καθηλωθει ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ.Η παγκοσμιοποιηση θελει αλλα οπλα δεν παμε με τσεκουρια και καρυοφιλια....να φοβηθει ο Σοιμπλε και οι αγορες.Αυτα διακυρησσουν τα καθυστερημενα ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ.ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΩ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΩ.Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ..εγω λοιπον φιλε 11 27 την αποκυρησσω,και εσυ συνεχισε να παιζεις με τα σπιρτα μεχρι να καεις.Πιθανοτατα δεν θα καταλαβεις καν ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ.Εγω σε καταλαβα εσυ δεν θα με καταλαβεις μαλλον, οπως δειχνει το ειρωνικο (εναντιον τινος αραγε?)σχολιο σου........που φωτογραφιζει την σκεψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανιστόρητα φληναφλήματα από άσχετους περί το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, που παριστάνουν τον ...Μαχάτμα Γκάντι!

      Διαγραφή
  5. Τελικά με το νέο ιστορικό εύρημα, μαθαίνουμε πως αυτή την απειλή τη μεταχειριζόταν συχνά ο Κολοκοτρώνης για να ξεσηκώσει τους φοβισμένους και τους προσκυνημένους και δε συνέβη μόνο με την επιδρομή του Ιμπραήμ... Κι αν δεν έχουμε προσκυνημένους σήμερα... Κολοκοτρωναίους δεν έχουμε... Δε θέλουν οι πολιτικοί και οι -ας πούμε - ταγοί να ξεσηκώσουν τον κόσμο γιατί ξέρουν ότι θα τον βρούν μπροστά τους έτσι και πάρουν εξουσία...

    ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα σωστό. Κανείς δε θέλει α-π-ο-φ-α-σ-ι-σ-μ-έ-ν-ο-υ-ς πολίτες, διότι μόλις χρειαστεί να τα "γυρίσει" μετά, θα έχει πρόβλημα.
      Άλλωστε για να συμβεί αυτό, δηλαδή μια αποφασιστική αντίδραση των Ελλήνων μπροστά στο απόλυτα ζοφερό παρόν και μέλλον (τουλάχιστον για δυό γενιές, σύμφωνα με τις επανειλημμένες εκτιμήσεις ειδικών), ίσως και να μην αρκεί η έσχατη φτωχοποίηση, αλλά να χρειάζονται ηγέτες που εμπνέουν δύναμη και εμπιστοσύνη. Αυτή τη στιγμή, στα κόμματα που φέρονται να αντιδρούν στη δημοκρατία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, της καταστολής με χημικά και των "τρομοκρατικών" χτυπημάτων, δεν υπάρχουν οι ανάλογες προσωπικότητες στις ηγεσίες, που θα πάρουν τα ρίσκα της ιστορίας.
      Το "φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" του Κολοκοτρώνη, σίγουρα και τότε και σήμερα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση κανένα απολύτως αξιακό κώδικα. Ποιός τολμάει όμως να το καταδικάσει; Ούτε να το αναλύσουν δεν τολμούν!

      Διαγραφή