Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ισόβια σε δημοσιογράφους στην Τουρκία







            Πλήγμα στην ελεύθερη έκφραση απετέλεσε η πρόσφατη καταδίκη έξι δημοσιογράφων στην Τουρκία, σε   ι σ ό β ι α   κ ά θ ε ι ρ ξ η  λόγω της συμμετοχής τους σε σε μικρό αριστερό κόμμα που έχει απαγορευθεί στη χώρα.  

Την απόφαση του δικαστηρίου καταδίκασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για ετυμηγορία "ντροπή για το τουρκικό δικαστικό σύστημα και ένα παράδειγμα της απόλυτης εξουσίας που ασκεί η κυβέρνηση".

Η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας των δημοσιογράφων έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία μαζί με το Ιράν και την Κίνα,  "τη μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου" για τους δημοσιογράφους.

Τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη δουλειά τους στην Τουρκία, θύματα της καταστολής μετά το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

 

 

 

                    Συνεχίζονται τα βήματα προς την ισλαμοποίηση

 

 

      Ο Ερντογάν  κατηγορείται ότι προωθεί ισλαμική ατζέντα με τα διαδοχικά αμφιλεγόμενα μέτρα του. Ήδη μετά την άρση απαγόρευσης της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδρύματα, τέσσερις βουλευτίνες του AKP εισήλθαν στην Εθνοσυνέλευση με την παραδοσιακή ισλαμική μαντίλα. 

Είναι πολύ χαρακτηριστική και ενδεικτική  απόψεων και προθέσεων, η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, ότι «η δημοκρατία είναι ένα τραίνο από το οποίο κατεβαίνεις μόλις φτάσεις στον προορισμό σου»!!

Όμως οι μαζικές διαδηλώσεις του καλοκαιριού με αφορμή την ανάπλαση του πάρκου Gezi, έδειξαν, ότι ένα σημαντικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας αντιτίθεται δυναμικά στην επιχειρούμενη από τον Ερντογάν ισλαμοσυντηρητική κατεύθυνση, την οποία θέλει να προσδώσει στην κοινωνική ζωή της χώρας.

 

 

 

Πηγή:imerisia.gr, parapolitiki.gr,  everywheretaksim.net



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου